• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Miocardita, mai ușor de depistat cu ajutorul unei analize de rutină din sânge
Publicat: 24 noiembrie, 2022 17:03
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:46

Experții spun că un test de sânge ar putea „revoluționa modul în care diagnosticăm miocardita”. Potrivit cercetătorilor, acest test ar ajuta la identificarea celor care suferă de miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac care poate fi adesea fatală. Astfel, pacienții ar avea acces, din timp, la acordarea unui tratament care să le salveze viața. Testul ar putea fi disponibil într-un an. 

Miocardita mai ușor de depistat
Miocardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac care poate fi adesea fatală. FOTO: pixabay.com

Testul se bazează pe o cercetare publicată în revista Circulation, care a arătat că celulele T, care sunt un anumit tip de celule albe din sânge, exprimă în sânge o moleculă numită cMet, care este un indicator al miocarditei, potrivit Independent.

„Intervenția timpurie este crucială în tratarea miocarditei, deoarece, în unele cazuri, poate fi doar o chestiune de săptămâni între apariția simptomelor și dezvoltarea insuficienței cardiace.

Dar fără un diagnostic, medicii nu le pot oferi pacienților tratamentul potrivit”, explică profesorul imunologie cardiovasculară, Federica Marelli-Berg, din cadrul British Heart Foundation la Barts and the London, Queen Mary University of London (QMUL),

„Credem că acest test pentru miocardită ar putea fi o simplă adăugare la analizele de sânge de rutină comandate în cabinetele medicilor. Atunci când sunt analizate în combinație cu simptomele, rezultatele ar putea permite medicilor de familie să determine cu uşurință dacă pacienții lor au miocardită.

Deși mai trebuie să confirmăm aceste rezultate într-un studiu mai amplu, sperăm că nu va trece mult timp până când acest test de sânge va fi utilizat în mod regulat”, spun cercetătorii.

Ce este și când apare miocardita?

În timp ce unii pacienți nu au niciun simptom, alții pot simți dureri în piept, palpitații și dificultăți de respirație.

Cu alte cuvinte, acest test de sânge ar putea revoluționa modul de diagnostic al miocarditei, permițând medicilor să ofere, din timp, tratamentul adecvat.

Miocardita este o afecțiune dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt adesea confundate cu alte afecțiuni. Această maladie apare, de obicei, în urma unei infecții virale.

Se estimează că, în fiecare săptămână, un tânăr moare subit în Marea Britanie din cauza unei miocardite nediagnosticate anterior.

Incidența miocarditei este de aproximativ 1.5 milioane de cazuri pe an la nivel mondial.

Metoda standard de diagnosticare este o biopsie cardiacă, care este invazivă și riscantă și care, uneori, poate să nu ofere informații semnificative despre această afecțiune.

În cadrul studiului, finanțat de British Heart Foundation, cercetătorii au comparat probe de sânge de la mai multe grupuri de pacienți, inclusiv de la 34 de pacienți diagnosticați cu miocardită.

Constatările au arătat că pacienții cu miocardită aveau niveluri semnificativ mai mari de celule T cu cMet pe suprafața lor, în comparație cu alte grupuri, spun cercetătorii.

Echipa a declarat că munca sa se adaugă la dovezile conform cărora miocardita este o afecțiune autoimună.

Testele efectuate pe șoareci au arătat că blocarea cMet cu un medicament disponibil pe scară largă a redus severitatea miocarditei acestora, lucru pe care cercetătorii doresc, de asemenea, să îl investigheze în continuare.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!