Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Un studiu recent efectuat de oamenii de știință de la Universitatea Arkansas din Statele Unite, publicat în revista Circulation, a descoperit care sunt simptomele care pot apărea înaintea unui atac de cord. Cercetătorii au descoperit că 95% dintre pacienții care au participat la studiu, și care au suferit un atac de cord, au experimentat un set comun de simptome cu aproximativ o lună înainte.
Cele 7 simptome descoperite de experți sunt tulburările de somn, dificultățile de respirație, brațe sau picioare slabe/grele, indigestie, anxietate, pierderea poftei de mâncare și schimbări în procesele gândirii.
48% dintre participanții la studiu au susținut că au suferit de tulburări de somn înainte de atacul de cord, în timp ce 42 % au observat dificultăți de respirație. 39% au avut crize de indigestie, iar 35,5% au raportat simptome de anxietate.
Mai puțin de un sfert dintre cei care au luat parte la studiu au raportat brațe sau picioare slabe sau grele și puțin peste o cincime au constatat că aveau o pierdere a poftei de mâncare. Aproape 24% dintre participanți au susținut că au experimentat o schimbare în gândirea lor.
Fumatul, excesul de greutate, consumul de alcool și diabetul, printre factorii de risc
Medicii mai spun că alte simptome ale bolilor cardiovasculare ar putea fi lipsa de aer și palpitațiile. Acestea pot duce la anxietate, transpirații fierbinți, amețeli, senzație de leșin, precum și oboseală.
Toate semnele că organismul nu primește suficient oxigen. În timp ce durerea în piept este cel mai frecvent simptom, pot apărea și altele, cum ar fi dificultăți de respirație, senzație de rău și dureri de spate sau de maxilar.
Îngustarea sau blocarea vaselor de sânge, de exemplu, o afecțiune numită ateroscleroză, poate contribui la creșterea hipertensiunii arteriale.
Vasele de sânge blocate pot duce apoi la un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă inima și creierul sunt lipsite de oxigen, boala coronariană fiind cauza principală a atacurilor de cord.
Fumatul, excesul de greutate, consumul excesiv de alcool, colesterolul ridicat și diabetul sunt factori care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.
Totodată, atrag atenția specialiștii, stresul ridicat și genetica pot duce, de asemenea, la boli de inimă.