Rezultatele unui studiu clinic a unui nou vaccin împotriva cancerului cerebral arată că speranța de viață în cazul acestei maladii este prelungită cu mai multe luni, în unele situații chiar ani, la pacienții cu glioblastom. Este vorba despre cea mai agresivă formă de tumoare cerebrală la adulți.
Practic, această formă de imunoterapie folosește propriul sistem imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului. Vaccinul funcționează ajutând sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.
Vaccinul, testat la Spitalul King’s College din Marea Britanie și în alte centre din lume, utilizează celulele imune ale pacienților pentru a ținti cancerul cerebral pentru a prelungi supraviețuirea pacienților care suferă de această boală.
Este pentru prima dată în 17 ani când au fost obținute rezultate semnificative în faza trei a unui studiu în ceea ce privește un tratament sistemic în glioblastomul nou diagnostic și prima oară în 27 de ani de când s-a demonstrat că orice tratament extinde durata de viață în glioblastomul recurent.
Vaccinul este creat pentru fiecare pacient în mod individual prin izolarea anumitor celule imunitare, cunoscute sub numele de celule dendritice, din sângele lor.
Aceste celule sunt apoi amorsate cu biomarkeri dintr-o probă de tumoră a pacientului. Când vaccinul care conține aceste celulele este injectat înapoi în pacient, acesta împărtășește aceste informații, astfel încât întregul sistem imunitar al corpului să recunoască și să atace ținta.
Vaccinul, testat pe 300 de pacienți
Vaccinul a fost testat timp de opt ani și a implicat peste 300 de pacienți din Marea Britanie, SUA, Canada și Germania, toți fiind diagnosticați cu glioblastom, cea mai agresivă formă de tumoare cerebrală la adulți.
Pacienții cu un nou diagnostic de glioblastom care au fost tratați cu vaccin au supraviețuit în medie 19,3 luni de la randomizare (22,4 luni de la operație), comparativ cu 16,5 luni pentru grupul de control.
Pacienții cu glioblastom recurent care au fost tratați cu vaccin au supraviețuit în medie 13,2 luni, comparativ cu 7,8 luni pentru grupul de control. 13% la sută dintre pacienții tratați cu acest vaccin au supraviețuit cu cel puțin cinci ani de la diagnostic, comparativ cu 5,7% în grupul de control, cel mai lung supraviețuitor depășind opt ani.
Spre deosebire de chimioterapie și radioterapie, marea majoritate a pacienților nu au raportat efecte secundare de la vaccinul cu imunoterapie. Doar cinci dintre cei 331 de pacienți care au participat la studiu au raportat efecte adverse semnificative.
Rezultatele finale ale studiului au fost publicate în JAMA Oncology.