Peste 70% dintre români suferă de afecțiuni stomatologice netratate, potrivit unui studiu. Frica este principalul motiv care îi face pe pacienți să amâne vizita la dentist. Aceasta cu toate că, majoritatea acestora pot fi prevenite într-un stadiu incipient, printr-o igienă orală corespunzătoare și vizite periodice la medicul stomatolog, spun specialiștii.
Potrivit unui studiu realizat de Marketing Research, românii sunt din ce mai preocupați de sănătatea dentară. 33% dintre cei cu venituri peste medie merg mai des la dentist decât în perioada pandemiei, arată studiul.
88% dintre participanții la studiu spun că sunt preocupați de sănătatea lor dentară, iar 8 din 10 participanți la declară că au vizitat medicul stomatolog cel puțin o dată, în ultimul an.
Potrivit specialiștilor, crește și interesul pentru servicii de estetică dentară. Aproape 50% dintre români apelează la astfel de servicii având ca motivație îmbunătățirea încrederii în sine și echilibrul emoțional.
Deși sunt preocupați de sănătatea dentară, românii preferă în continuare să meargă la medic pentru a trata, nu pentru a preveni problemele dentare.
Frica de stomatolog se află în continuare în top trei motive pentru care românii nu merg la dentist.
În prezent, în România activează, conform statisticilor UE, aproximativ 17.000 de medici stomatologi, țara noastră situându-se pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește bugetul alocat sănătăţii orale.
Studiul este reprezentativ la nivel național pentru a identifica atitudinile și comportamentele românilor din mediul urban, cu venituri peste medie, în raport cu sănătatea lor dentară.