Potrivit Federației Internaționale de Diabet, peste jumătate de miliard de oameni din întreaga lume au diabet zaharat, cei mai mulți fiind diagnosticați cu diabet de tip 2. Potrivit revistei Nature Communications, descoperirea cercetătorilor de la Oxford dezvăluie că metaboliții glucozei pot deteriora celulele beta pancreatice. Acest lucru duce la progresia diabetului de tip 2, iar întreruperea acestui proces ar putea oferi o nouă modalitate de a trata acest tip de boală.
Boala se caracterizează prin hiperglicemie, în sânge existând niveluri ridicate de glucoză. Potrivit cercetătorilor, diabetul de tip 2 este în mare parte rezultatul unei alimentații proaste și al lipsei de exerciții fizice.
Consumul crescut de zahăr duce la apariția diabetului de tip 2 prin deteriorarea capacității organismului de a elibera insulină, hormonul cunoscut pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge.
Ceea ce cercetătorii nu au înțeles clar a fost cum nivelurile crescute cronice de glucoză din sânge dăunează celulelor noastre beta producătoare de insulină.
Elizabeth Haythorne, unul dintre cercetătorii principali ai noului studiu, a stabilit anterior că hiperglicemia cronică poate deteriora celulele beta, așa că următorul pas a fost să se stabilească exact cum se produc aceste daune.
„Ne-am dat seama că trebuia să înțelegem în continuare cum glucoza dăunează funcției celulelor beta, astfel încât să ne putem gândi la cum am putea-o opri și astfel să încetinim declinul aparent inexorabil al funcției celulelor beta în T2D”, a explicat Haythorne.
Într-o serie de studii pe animale și investigații pe celule cultivate, cercetătorii au descoperit că nu glucoza în sine afectează funcția celulelor beta producătoare de insulină, ci produsele generate prin procesul de metabolizare a glucozei.
Cercetătorii încă nu știu exact ce metaboliți specifici ai glucozei declanșează acest proces, dar demonstrează clar că inhibarea metabolismului glucozei poate menține producția de insulină, chiar și în prezența unor niveluri ridicate de glucoză din sânge.
Interesant este că această constatare este oarecum contra-intuitivă, cercetătorii dezvăluind blocarea procesului de metabolism al glucozei, prin inhibarea unei enzime numită glucokinază, a îmbunătățit de fapt secreția de insulină la animale.
Deocamdată, aceste constatări sunt încă preliminare. Este nevoie de multă muncă înainte ca acest tip de abordare terapeutică să ajungă la uz clinic. Fără îndoială, această descoperire emblematică reformează modul în care vor fi dezvoltate noi moduri de a trata diabetul de tip 2.
Noul studiu a fost publicat în Nature Communications.