Unii copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani pot avea crize convulsive atunci când fac febră peste 38ºC, situație în care este bine să știți cum să acționați.
Potrivit Academiei de Prim Ajutor, o criză convulsivă provocată de febră durează mai puțin de 5 minute, însă pentru un părinte acele minute pot părea o veșnicie. Iată care sunt recomandările pentru părinți în astfel de situații:
1. 𝐍𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜 𝐢𝐧 𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢!
Îi poți provoca leziuni serioase și fracturi ale dinților. Nu te îngrijora că își va „înghiți” limba. Acest lucru este imposibil din punct de vedere anatomic și este doar un mit din popor.
2. 𝐄𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐨𝐯𝐢.
Te poți folosi de o pernă pentru a proteja zona capului. Nu încerca să imobilizezi un copil care convulsionează, pentru că îl poți răni foarte ușor.
3. 𝐈𝐧𝐜𝐞𝐚𝐫𝐜𝐚 𝐬𝐚 𝐫𝐚𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐚𝐥𝐦 𝐬𝐢 𝐦𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐝𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐞𝐢. ⏱️
Așa cum am menționat mai sus, o criză ar trebui să dureze mai puțin de 5 minute. Dacă durează mai mult, trebuie să suni la 112 și să ceri ajutor medical specializat cât mai repede.
4. 𝐏𝐮𝐧𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐢𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚.
Poți folosi așa-numita „poziția laterală de siguranță” – așază copilul pe o parte, cu capul dat ușor pe spate. În această poziție sunt riscurile cele mai scăzute ca cel mic să se înece cu propriile secreții în cazul în care vomită.
5. 𝐍𝐮 𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐚𝐜𝐚, 𝐝𝐮𝐩𝐚 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐚, 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐮𝐳 𝐬𝐢 𝐯𝐚 𝐯𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚 𝐝𝐨𝐚𝐫𝐦𝐚.
Aceasta este o reacție normală a organismului supus unui eveniment de asemena amploare precum o convulsie. Copilul va avea nevoie să se odihnească.
6. 𝐕𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐚 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐚.
Pentru a reduce febra, poți administra un antitermic (supozitor) și te poți folosi de prosoape îmbibate în apă la temperatura camerei (nu rece!) cu care să îi ștergi corpul.
7. Adresează-te medicului.
Copilul trebuie monitorizat și trebuie excluse alte afecțiuni care ar fi putut provoca o criză convulsivă.
𝐃𝐚𝐜𝐚 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐚 𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢:
✔️ În situația în care copilul a prezentat convulsii febrile în trecut iar medicul a indicat un medicament anticonvulsiv, acesta poate fi administrat, dacă criza durează mai mult de 5 minute.
✔️ Încearcă să afli din timp dozele de medicament necesare copilului tău.
𝐏𝐨𝐭 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐜𝐞𝐯𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐚?
Nu se recomandă administrarea de rutină a medicației anticonvulsive pentru prevenirea convulsiilor febrile. Nu se recomandă nici administrarea preventivă a antitermicelor (paracetamol, ibuprofen), în situația în care copilul nu prezintă febră.
𝐂𝐮𝐦 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞𝐳 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐮𝐥𝐬𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐮 𝐟𝐫𝐢𝐬𝐨𝐧?
În timpul crizei convulsive, copilul își pierde starea de conștiență și nu vom putea interacționa cu el. În timpul frisonului, copilul este conștient și vom putea obține o reacție din partea lui.
Dacă postarea noastră ți se pare utilă, te invităm să o trimiți mai departe prietenilor tăi. Lasă-ne un comentariu dacă ai întrebări sau povestește-ne experiența ta pentru a învăța împreună.
SURSA: 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦 𝐀𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫
Cursuri certificate de prim ajutor, AICI.