• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului, promulgată în prezența inițiatorului clujean, deputatul Achimaș-Cadariu: „O promisiune onorată”
Publicat: 3 noiembrie, 2022 08:36
Actualizat: 7 noiembrie, 2022 16:13

Deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu a participat miercuri la Palatul Cotroceni la evenimentul prilejuit de promulgarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a Legii privind Planul Național de Prevenire şi Combatere a Cancerului. Grupul de lucru care a elaborat acest document strategic a fost coordonat științific de chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au fost prezenți și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN: „În urmă cu șapte ani, am făcut împreună cu colegii din Institutul Oncologic Cluj-Napoca o promisiune pacienților cu cancer: aceea că vor putea fi îngrijiți la standarde cât mai apropiate de cele Occidentale oriunde ar locui în România.

Astăzi, Planul Național de Prevenire şi Combatere a Cancerului creează premisele transpunerii în practică a acelei promisiuni. Îmi doresc ca peste cinci ani, atunci când vom evalua ce am reușit sa facem, să putem privi cu mândrie în urmă, la viețile pe care le-am salvat”.
Klaus Iohannis, Președintele României: „Există progrese remarcabile ale științei medicale și tehnologii de ultimă generație care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată.

Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate și facilităm accesul larg la opțiuni terapeutice adecvate. Totodată, susțin promovarea prevenției și a educației pentru sănătate, astfel încât să scadă mortalitatea cauzată de fumat, alimentație nesănătoasă, consum de alcool, poluare ori activitate fizică scăzută”.
Acest plan se va focusa pe prevenire iar în cazul pacienților bolnavi pe celeritate în stabilirea diagnosticului și pe asigurarea condițiilor pentru începerea cât mai grabnică a tratamentului.

Legea prevede și accesul pacienților la servicii de îngrijire, servicii de psihooncologice, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană, a mai arătat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, ginecologie și chirurgie oncologică la Institutul Oncologic din Cluj.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 septembrie, 2023
Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”
7 august, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu: Femeile rome nu știau că au dreptul să fie incluse în Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin
7 august, 2023
Marketing Digital pentru Sănătate: EWdigital Îți Deschide Uși Online (A)
2 august, 2023
Deputatul și chirurgul Achimaș-Cadariu, despre cazul gravidei care a născut pe trotuar: „S-au descalificat”
28 iulie, 2023
Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood? Înseamnă să fie vizibili în zâmbet toți cei 12 ...

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood și cum îl obții cu ajutorul ortodonției

În emisiunea pe care o puteți urmări după aceste rânduri veți afla de la Alina ...

Asociația Oameni Buni: Ajutăm Bolnavii de Cancer

Pentru a îmbunătății aspectul de coajă de portocală a pielii există o serie de proceduri ...

Tratament eficient anticelulită la Cluj cu Eximia Med 7.0

Durerile cervicale reprezintă a 4-a cea mai des întâlnită cauză de handicap temporar. Anual, peste ...

Iată cum scăpați de durerile cervicale!

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de ...

Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”

Tratamentele pentru riduri și îmbătrânirea pielii sunt subiecte de interes pentru multe persoane, în special ...

Tratamente pentru riduri și îmbătrânirea pielii

Pentru a preveni diverse afecțiuni oculare, e important să avem un rol pro-activ și să ...

Cum să previi diverse afecțiuni oculare VIDEO
Success message!
Warning message!
Error message!