• Acasă
  • /
  • Sănătate
  • /
  • Un nou test de sânge poate detecta 50 de tipuri diferite de cancer 
Publicat: 29 august, 2022 10:56
Actualizat: 6 decembrie, 2023 13:12

Un nou test de sânge care ar putea schimba modul în care este detectat și diagnosticat cancerul va deveni în curând disponibil în SUA. Testul de sânge Galleri a fost dezvoltat de GRAIL, o companie de biotehnologie cu sediul în San Francisco, California. Este de așteptat ca testul să poată detecta 50 de tipuri diferite de cancer printr-un test de sânge, spune Daily Mail.

50 de tipuri diferite de cancer 
FOTO: Unsplash
Cum funcționează testul de cancer Galleri?
  • Testul de cancer Galleri funcționează prin screeningul sângelui pentru anomalii care ar putea indica cancer. Dezvoltatorii săi spun că testul poate detecta peste 50 de tipuri de cancer și poate identifica unde se află acestea în organism.
  • Celor care participă la studii li se va cere să dea trei mostre de sânge pe parcursul a trei ani – fiecare fiind în jur de 20ml de sânge, la fel ca un test de sânge normal.
  • Acestea sunt trimise la un laborator unde oamenii de știință analizează proba pentru ADN cu modificări chimice anormale.
  • Funcționează prin căutarea modificărilor chimice în fragmente de cod genetic – ADN-ul fără celule (cfDNA) – care se scurg din tumori în sânge.
  • Se știe că unele tumori canceroase aruncă ADN în sânge cu mult timp înainte ca o persoană să înceapă să experimenteze simptome.
Galleri spune că este nevoie de aproximativ 10 zile pentru a întoarce un test.

Ei adaugă că testul lor ar trebui utilizat împreună cu programele normale de screening. Oamenii de știință au descoperit în studiile clinice că testul a detectat corect cancerul în 51,5% din cazuri. Studiul a implicat 2.823 de persoane care aveau cancer și 1.254 de persoane care nu.

Testul Galleri necesită două tuburi de sânge ale unui pacient și, odată ce este trimis înapoi la un laborator, poate dura aproximativ zece zile pentru ca o persoană să-și obțină rezultatele înapoi.

Testul Galleri s-a arătat promițător în studiile clinice.

Un studiu realizat de Clinica Mayo, care a inclus 6.600 de participanți, a găsit 29 de persoane cu un caz de cancer despre care nu știau anterior. S-a constatat că testul are doar o rată de fals pozitivitate de un procent.

Unii profesioniști din domeniul medical sunt încântați de perspectivele ca acest test să ajungă pe piață în viitorul apropiat.

„În anul 2021, acest lucru este cu mult peste orice altceva am putut face. Acesta este o schimbare de joc. Dacă putem prinde lucrurile mai devreme, atunci avem șansa să facem o diferență semnificativă”. a declarat Dr. Greg Plotnikoff, un director medical din Minneapolis, pentru WCCO. El a prescris testul pacienților și membrilor familiei care sunt expuși riscului înainte de aprobarea Food and Drug Administration (FDA) și chiar și-a făcut deja testul.

Când va fi disponibil?

Testul ar putea deveni disponibil și în Regatul Unit, după ce Serviciul Național de Sănătate a lansat cel mai mare studiu din lume al testului în septembrie 2021, care include 140.000 de participanți.

Rezultatele testului sunt așteptate până în 2023 și, dacă va avea succes, testul va începe să fie lansat și în Marea Britanie în 2024 sau 2025.

GRAIL spune că testul său nu va înlocui screening-urile de rutină pentru cancer și ar trebui, în schimb, să fie asociat cu acestea.Testul este recomandat persoanelor care au factori de risc specifici pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi vârsta, comportamentul sau istoricul familial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
4 aprilie, 2024
Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
4 aprilie, 2024
Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!