Îndepărtarea pietrelor asimptomatice mai mici scade riscul de recidivă a pietrelor la rinichi, arată un studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine. Cercetătorii au încercat să determine dacă există un beneficiu pentru îndepărtarea acestor pietre asimptomatice la persoanele care sunt deja supuse îndepărtării pietrelor simptomatice.
Ce sunt pietrele la rinichi?
Conform National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, pietrele la rinichi sunt „bucăți de material dur, asemănătoare pietricelelor, care se formează în unul sau în ambii rinichi atunci când în urină se găsesc niveluri ridicate de anumite minerale.”
Pietrele la rinichi sunt adesea suficient de mici pentru a trece în urină, dar, uneori, pietrele pot fi prea mari pentru a trece singure. O opțiune pentru pietrele mai mari este îndepărtarea endoscopică a lor, în care un endoscop este trecut prin vezica urinară și în uretră sau rinichi.
„Unele pietre la rinichi trec spontan, iar altele (poate 20%) au nevoie de intervenția unui urolog pentru a fi îndepărtate. Pietrele mai mari sunt mai susceptibile de a fi dificil de eliminat. Chiar și pietrele care trec pot provoca dureri și suferințe semnificative, necesită imagistică și intervenții și, evident, au și un cost. Acestea reprezintă cea mai frecventă vizită la camera de urgență urologică, astfel încât costul în Statele Unite a fost estimat la 10 miliarde de dolari, inclusiv munca pierdută.”, a explicat Dr. David Goldfarb, nefrolog și co-fondator și membru al consiliului consultativ al Moonstone Nutrition pentru Medical News Today.
Beneficiul îndepărtării pietrelor mai mici
Cercetătorii au încercat să determine dacă există un beneficiu pentru îndepărtarea acestor pietre asimptomatice la persoanele care sunt deja supuse îndepărtării pietrelor simptomatice.
Studiul a fost unul aleatoriu și controlat. Au participat 75 de pacienți adulți. La aproximativ jumătate dintre pacienți a fost îndepărtată doar piatra primară mare, în timp ce la restul pacienților au fost îndepărtate și pietrele asimptomatice mai mici.
S-a analizat apoi incidența recidivei, pe care au măsurat-o ca fiind incidentele în care participanții s-au confruntat cu creșterea pietrelor secundare, vizite la camera de urgență sau intervenții chirurgicale.
Rezultatele studiului au arătat că grupul de tratament a avut un risc mult mai mic de recidivă. În rândul participanților din grupul de tratament, doar 16% dintre ei au avut o recidivă. În rândul grupului de control, 63% au avut o recidivă. Durata medie de urmărire a participanților a fost de puțin peste patru ani.
„Am constatat că a adăugat doar 25 de minute la intervenția chirurgicală, iar întoarcerea oamenilor la departamentul de urgență după operație a fost aceeași dacă au scos sau nu pietrele mici în timpul operației. Așa că nu a fost un dezavantaj prea mare. Partea bună a fost că șansa ca aceste pietre să crească și să te facă să te întorci la urgențe sau să te operezi a fost redusă cu 82% în 4 ani. Astfel, după 4 ani, 63% dintre pietrele netratate au provocat recidive și doar 16% la cei care au fost operați.”, menționează Michael R. Baily, Ph.D, Autorul studiului și profesor la Universitatea din Washington.