• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Premierul Ciucă promite că Planul Național de Combatere a Cancerului coordonat de prof. Achimaș va fi operaţionalizat
Publicat: 30 mai, 2022 18:42
Actualizat: 18 noiembrie, 2023 19:22

Premierul Nicolae Ciucă a promis că Planul Național de Combatere a Cancerului coordonat de chirurgul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, deputat, va fi operaţionalizat și că se vor identifica resurse financiare pentru ca noile programe să salveze cât mai multe vieți.

Premierul Ciucă promite
Nicolae Ciuca promite ca se va implica in lupta impotriva cancerului

„Două numere din statisticile de profil îmi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese ale celor diagnosticaţi cu această necruţătoare boală (…). „Implementarea planului va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide spre o medicină personalizată, care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte”, a afirmat potrivit digi24.ro Nicolae Ciucă la Senat, unde a participat la evenimentul „Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer”.

Ce prevede planul

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României, a prezentat Planul Național de Combatere a Cancerului în ianuarie la Palatul Cotroceni. La eveniment au participat președintele Klaus Iohannis, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Dr. Nelu Tătaru și alți reprezentanți ai sistemului de sănătate.

Planul Național de Combatere a Cancerului include un ansamblu de măsuri comprehensive care vizează prevenția, reducerea incidenței și a mortalității cancerului în România.

Principalele obiective ale Planului Național de Combatere a Cancerului așa cum au fost prezentate de profesorul Achimaș-Cadariu.

Primul obiectiv, introducerea terapiilor inovative. Avem cea mai mare mortalitate inevitabilă din Uniunea Europeană. Ne adresăm acestor situații în care pacientele și pacienții noștri nu au altă soluție și cred că este esențial să începem de aici. Sigur, profilaxia este foarte importantă. Dar îi avem pe confrații noștrii care suferă și care stau în așteptarea unor soluții și, de aceea, acest fond de inovație cred că este foarte important.

Obiectivul al doilea– servicii de psiho-oncologie și onconutriție. Haideți să ne uităm la pacienții noștri ca la niște oameni. Să îi vedem în ceea ce înseamnă ei cu adevărat în suferința lor, nu să îi tratăm ca pe niște numere sau ca pe niște intervenții chirurgicale sau în regim de chimioterapie sau în regim de radioterapie. Să îi privim ca pe cei de lângă noi, să empatizăm.

Obiectivul al treilea, realizarea unei strategii naționale de promovare a conceptelor de prevenție a NCDs. Cancerul este o componentă, doar una dintre bolile cronice netransmisibile. Factorii de risc sunt comuni.

Nu putem să gândim această boală separat de restul. În același timp, în contextul Strategiei de Sănătate a României trebuie să existe comunicare pe transversală. De aceea, obiectivul 3 se referă la toate bolile cronice netransmisibile.

Al patrulea obiectiv,realizarea unei rețele interconectate la nivel național și sistemele de conectare în rețea ale UE. Nu avem comunicare între centrele din țară. Comunicare punctuală. Cu centrele din străinătate, din nou, nu avem sisteme de referință. Sigur, putem să fim cei mai buni la noi în ogradă dacă nu ne comparăm rezultatele.

Al cincilea obiectiv. Măsurarea factorul de risc asociat cu apariția cancerului. Dacă noi nu vom ști ce ne înconjoară și nu vom putea evalua aceste lucruri, nu vom ști unde să intervenim.

Premierul Ciucă promite
Pofesorul Patriciu Achimas Cadariu a prezentat Planul National de Combatere a Cancerului la Cotroceni

Al șaselea obiectiv, un registrul național de cancer. Acest lucru l-am discutat de nenumărate ori. Nu numai că ne va da maparea realității, dar ne va ajuta să ne pregătim pentru anii care urmează.

Toți actorii care au luat parte la realizarea acestui plan de cancer, de combatere a cancerului,paleația, imensa majoritate a pacienților de cancer, peste 70 la sută au nevoie de îngrijiri paleativela un moment dat, în timpul evoluției bolii. Este un obiectiv dacă vreți de umanitate.

Al optulea obiectiv. Actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală și a protocoalelor terapeutice. Cum să putem trata dacă nu ne updatăm ghidurile?

Obiectivul nouă, traseul pacientului oncologic. Este, de fapt, esența planului de combatere a cancerului. Ce se întâmplă cu un pacient care locuiește într-o comunitate îndepărtată, în vârf de munte, poate fără medic de familie și care expectorează sânge? Cum va ajunge el să fie diagnosticat, să i se facă o bronhoscopie și, mai departe, să se aleagă cea mai bună tactică terapeutică. Cât durează acest lucru? Partenerii noștri ne-au arătat, durează uneori luni de zile, jumătate de an. Un pacient care inițial a fost într-un stadiu vindecabil, ajunge într-un stadiu metastatic, la îngrijiri paleative.

Aici este reglementarea esențială: o lună de la suspiciune până la diagnostic, încă o lună de la diagnostic până la tratament. Pentru aceasta trebuie să luptăm în acest plan.

Obiectivul 10, tumor board. Firește, veți spune, da, există. Da, există, nefiind uneori, există pe hârtie. N-am să insist mai mult aici.

Obiectivul 11 este medicina personalizată. Sigur, coroborat poate și cu primul, este în egală măsură important deoarece este schimbarea de paradigmă pe care generația noastră o trăiește. Este extraordinar să fii profesionist în astfel de timpuri când se schimbă total paradigma.

Avem șansa utilizând medicina personalizată și noile descoperiri ale tehnicii, dacă doriți, tehnologiei, să ajungem din urmă țările din Vest.

Nu ne-am fixat termene excepționale: 15 la sută scăderea mortalității poate să pară foarte puțin. Credeți-mă, va fi un efort enorm să coborâm cu 15 la sută mortalitatea.

Cinci localizări

Trec mai departe la obiectivele specifice, și aici sunt primele cinci localizări ale tumorilor solide: Cancerul colorectal, mamar, de col uterin,bronho pulmonar, prostată.Am luat în discuție hemoragiile maligne și, sigur, tumorile pediatrice.

Aici sunt lucruri pe care le întâlnim la mai multe localizări, parte de profilaxie, de screening, sigur, există proiecte pilot care ar trebui extinse, ar trebui să putem începe programe de screening în grupuri de risc, cum ar fi la cancerul bronho pulmonar”.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
22 mai, 2024
UBB a lansat platforma INSPIRE, unică între Polonia și China. Ministrul Cercetării: „e un salt uriaș”
21 mai, 2024
Comisarul pentru Cercetare despre INSPIRE UBB: „va fi un element cheie pentru dezvoltarea cercetării în Europa de Est”
16 mai, 2024
David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Dr. Teodor Tomi, medic primar oftalmologie, Clinica Ophtalens – Regina Maria, a răspuns întrebărilor Reporter ...

Ce este cataracta și când se recomandă intervenția chirurgicală – INTERVIU cu dr. Teodor Tomi

Chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu a făcut la Reporter Medical o pledoarie pentru donarea de sânge: ...

Profesorul Achimaș, pledoarie pentru donarea de sânge: „Să fim oameni”

Psihologul Madalina Ciupitu de la Policlinica E. Grigorescu, a vorbit într-un interviu acordat Reporter Medical ...

Ce este psihoterapia de grup și când este recomandată – INTERVIU cu psihologul Mădălina Ciupitu

L-am întrebat pe chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu de la Institutul Oncologic Cluj ce părere are de ...

Servicii medicale gratuite din 1 iulie pentru unii neasigurați. Chirurgul Achimaș-Cadariu: O măsură bună, mai complicat e cu fondurile

Mesajul Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, cu ...

95 de ani de la înființarea Institutului Oncologic Cluj. Mesajul profesorului Achimaș-Cadariu

Eveniment emoționant la Secția de Neonatologie din Spitalul Regina Maria Cluj. Copiii născuți prematur în ...

Întâlnire emoționantă la Secția de Neonatologie din Spitalul Regina Maria Cluj

Marius Moldovan, director Campus Medical Regina Maria Cluj, a venit la Reporter Medical pentru a ...

Spitalul Regina Maria Cluj, cinci ani de la deschidere INTERVIU cu Marius Moldovan

Universitatea Babeș-Bolyai a inaugurat una dintre cele mai performante platforme de imagistică din lume, realizată ...

UBB a lansat platforma INSPIRE, unică între Polonia și China. Ministrul Cercetării: „e un salt uriaș”
Success message!
Warning message!
Error message!