• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Premierul Ciucă promite că Planul Național de Combatere a Cancerului coordonat de prof. Achimaș va fi operaţionalizat
Publicat: 30 mai, 2022 18:42
Actualizat: 18 noiembrie, 2023 19:22

Premierul Nicolae Ciucă a promis că Planul Național de Combatere a Cancerului coordonat de chirurgul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, deputat, va fi operaţionalizat și că se vor identifica resurse financiare pentru ca noile programe să salveze cât mai multe vieți.

Premierul Ciucă promite
Nicolae Ciuca promite ca se va implica in lupta impotriva cancerului

„Două numere din statisticile de profil îmi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese ale celor diagnosticaţi cu această necruţătoare boală (…). „Implementarea planului va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide spre o medicină personalizată, care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte”, a afirmat potrivit digi24.ro Nicolae Ciucă la Senat, unde a participat la evenimentul „Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer”.

Ce prevede planul

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României, a prezentat Planul Național de Combatere a Cancerului în ianuarie la Palatul Cotroceni. La eveniment au participat președintele Klaus Iohannis, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Dr. Nelu Tătaru și alți reprezentanți ai sistemului de sănătate.

Planul Național de Combatere a Cancerului include un ansamblu de măsuri comprehensive care vizează prevenția, reducerea incidenței și a mortalității cancerului în România.

Principalele obiective ale Planului Național de Combatere a Cancerului așa cum au fost prezentate de profesorul Achimaș-Cadariu.

Primul obiectiv, introducerea terapiilor inovative. Avem cea mai mare mortalitate inevitabilă din Uniunea Europeană. Ne adresăm acestor situații în care pacientele și pacienții noștri nu au altă soluție și cred că este esențial să începem de aici. Sigur, profilaxia este foarte importantă. Dar îi avem pe confrații noștrii care suferă și care stau în așteptarea unor soluții și, de aceea, acest fond de inovație cred că este foarte important.

Obiectivul al doilea– servicii de psiho-oncologie și onconutriție. Haideți să ne uităm la pacienții noștri ca la niște oameni. Să îi vedem în ceea ce înseamnă ei cu adevărat în suferința lor, nu să îi tratăm ca pe niște numere sau ca pe niște intervenții chirurgicale sau în regim de chimioterapie sau în regim de radioterapie. Să îi privim ca pe cei de lângă noi, să empatizăm.

Obiectivul al treilea, realizarea unei strategii naționale de promovare a conceptelor de prevenție a NCDs. Cancerul este o componentă, doar una dintre bolile cronice netransmisibile. Factorii de risc sunt comuni.

Nu putem să gândim această boală separat de restul. În același timp, în contextul Strategiei de Sănătate a României trebuie să existe comunicare pe transversală. De aceea, obiectivul 3 se referă la toate bolile cronice netransmisibile.

Al patrulea obiectiv,realizarea unei rețele interconectate la nivel național și sistemele de conectare în rețea ale UE. Nu avem comunicare între centrele din țară. Comunicare punctuală. Cu centrele din străinătate, din nou, nu avem sisteme de referință. Sigur, putem să fim cei mai buni la noi în ogradă dacă nu ne comparăm rezultatele.

Al cincilea obiectiv. Măsurarea factorul de risc asociat cu apariția cancerului. Dacă noi nu vom ști ce ne înconjoară și nu vom putea evalua aceste lucruri, nu vom ști unde să intervenim.

Premierul Ciucă promite
Pofesorul Patriciu Achimas Cadariu a prezentat Planul National de Combatere a Cancerului la Cotroceni

Al șaselea obiectiv, un registrul național de cancer. Acest lucru l-am discutat de nenumărate ori. Nu numai că ne va da maparea realității, dar ne va ajuta să ne pregătim pentru anii care urmează.

Toți actorii care au luat parte la realizarea acestui plan de cancer, de combatere a cancerului,paleația, imensa majoritate a pacienților de cancer, peste 70 la sută au nevoie de îngrijiri paleativela un moment dat, în timpul evoluției bolii. Este un obiectiv dacă vreți de umanitate.

Al optulea obiectiv. Actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală și a protocoalelor terapeutice. Cum să putem trata dacă nu ne updatăm ghidurile?

Obiectivul nouă, traseul pacientului oncologic. Este, de fapt, esența planului de combatere a cancerului. Ce se întâmplă cu un pacient care locuiește într-o comunitate îndepărtată, în vârf de munte, poate fără medic de familie și care expectorează sânge? Cum va ajunge el să fie diagnosticat, să i se facă o bronhoscopie și, mai departe, să se aleagă cea mai bună tactică terapeutică. Cât durează acest lucru? Partenerii noștri ne-au arătat, durează uneori luni de zile, jumătate de an. Un pacient care inițial a fost într-un stadiu vindecabil, ajunge într-un stadiu metastatic, la îngrijiri paleative.

Aici este reglementarea esențială: o lună de la suspiciune până la diagnostic, încă o lună de la diagnostic până la tratament. Pentru aceasta trebuie să luptăm în acest plan.

Obiectivul 10, tumor board. Firește, veți spune, da, există. Da, există, nefiind uneori, există pe hârtie. N-am să insist mai mult aici.

Obiectivul 11 este medicina personalizată. Sigur, coroborat poate și cu primul, este în egală măsură important deoarece este schimbarea de paradigmă pe care generația noastră o trăiește. Este extraordinar să fii profesionist în astfel de timpuri când se schimbă total paradigma.

Avem șansa utilizând medicina personalizată și noile descoperiri ale tehnicii, dacă doriți, tehnologiei, să ajungem din urmă țările din Vest.

Nu ne-am fixat termene excepționale: 15 la sută scăderea mortalității poate să pară foarte puțin. Credeți-mă, va fi un efort enorm să coborâm cu 15 la sută mortalitatea.

Cinci localizări

Trec mai departe la obiectivele specifice, și aici sunt primele cinci localizări ale tumorilor solide: Cancerul colorectal, mamar, de col uterin,bronho pulmonar, prostată.Am luat în discuție hemoragiile maligne și, sigur, tumorile pediatrice.

Aici sunt lucruri pe care le întâlnim la mai multe localizări, parte de profilaxie, de screening, sigur, există proiecte pilot care ar trebui extinse, ar trebui să putem începe programe de screening în grupuri de risc, cum ar fi la cancerul bronho pulmonar”.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie

România are cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital. Chirurgul și ...

România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia
Success message!
Warning message!
Error message!