• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Rafila: Nu am discutat niciodată despre SMURD. Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii
30 aprilie, 2022 09:05
SMURD si Ministerul; Sanatatii
SMURD Cluj FOTO: Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri seară, că se face ”deliberat” confuzie între medicina de urgenţă şi situaţia de urgenţă, el precizând că nu s-a referit niciodată la SMURD. ”Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii”, afirmă Alexandru Rafila. Acesta a explicat că nu a discutat deocamdată cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţinând că acesta nu a avut timpul necesar “fiind ocupat cu urgenţele”, informează News.ro.

“Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o ordonanţă pe care a generat-o domnul doctor Arafat în anul 2014 când a plecat de la Ministerul Sănătăţii din poziţia de secretar de stat în poziţia de secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, când face referire la integrarea şi la coordonarea serviciilor de medicină de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă.

SMURD si Ministerul; Sanatatii
Alexandru Rafila FOTO: Facebook

Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Sunt situaţii excepţionale, sunt rare, sunt periodice se întâmplă o nenorocire. Este corect ca într-o astfel de situaţie să existe undeva o integrare a activităţilor. E firesc, recunosc lucrul ăsta. Acest lucru era descris şi în Ordonanţa 1 din 2014. Chiar scrie acolo foarte clar până la restabilirea stării de normalitate. Ori dacă şi starea de normalitate devine o stare de urgenţă atunci sigur că mi-am pus nişte întrebări, unde vrem să ajungem”, a afirmat Rafila.

Medicina de urgenţă vs. situaţia de urgenţă

“Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă. Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, situaţia de urgenţă este cu totul altceva. Este definită situaţia de urgenţă.

Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat, format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenţi medicali care lucrează în serviciile de ambulanţă şi în unităţile de primiri urgenţe. Aceste două structuri sunt finanţate integral de către Ministerul Sănătăţii, iar coordonarea, în mod abuziv în momentul de faţă, vă spun că nu este susţinută de niciun act normativ, de fapt, de nişte ordine de ministru, lucruri de genul ăsta care sunt la limită, în momentul de faţă se numeşte coordonare operaţională. Adică noi îi plătim şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă îi coordonează. Cam asta este ideea”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Rafila: Nu am discutat niciodată despre SMURD

“Tot timpul se aduce SMURD-ul în discuţie, nu am discutat niciodată despre SMURD. Au discutat alţii care au încercat să acrediteze ideea că pe noi ne interesează SMURD-ul format din pompieri. Deci, nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere, nu trebuie să facem salvamar sau salvamont. Nu vrem să facem aşa ceva la Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

El a menţionat că proiectul de organizare şi funcţionare a MAI extinde de la situaţia excepţională la situaţia cotidiană.

“Asta nu înseamnă că eu trebuie în momentul de faţă să subordonez ambulanţa, adică 91 la sută din intervenţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, unităţile de primiri urgenţe pe care tot noi ne finanţăm Ministerul Administraţiei şi Internelor. Mi se pare extrem de ciudat. Ori proiectul acesta de lege, de organizarea şi funcţionare a Ministerului Administraţiei şi Internelor extinde, de fapt, de la situaţia excepţională către situaţia cotidiană. (…) Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca obiect de activitate.

Ministerul Sănătăţii să coordoneze asistenţa medicală, indiferent că este asistenţă medicală spitalicească, asistenţă de urgenţă, adică ambulanţă şi UPU sau asistenţă medicală primară, Ministerul Administraţiei şi Internelor să coordoneze activităţile de intervenţie în caz de urgenţă prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Aşa îi spune şi numele şi sigur că suntem gata să colaborăm, este raţional să colaborăm în anumite situaţii de urgenţă care nu sunt însă cotidiene”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă a discutat cu Raed Arafat, Alexandru Rafila a răspuns: “Nu am avut onoarea să discut cu domnul doctor Arafat. Aşteptam să dea un semn. Dânsul nu a avut probabil timpul necesar fiind ocupat cu urgenţele să discute cu mine. A vorbit cu directorul Direcţiei Juridice ca să explice că el are dreptate. Pe mine mă interesează mai puţin explicaţiile dânsului. Pe mine mă interesează un principiu pe care trebuie să-l respectăm cu toţii să încercăm să ne respectăm pe celălalt în primul rând şi atribuţiile fiecărei instituţii să fie respectate, sprijinite, să găsim căi de colaborare, dar nu căi din acestea care sunt uneori subversive şi neprincipiale”, a precizat Rafila.

În așteptarea unui răspuns

“Am informat trei persoane în mod oficial după apariţia acestui proiect de lege. E vorba de domnul ministru al Administraţiei şi Internelor, domnul prim-ministru Ciucă şi domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, pentru ca fiind vorba de un proiect de lege el ajunge în dezbatere şi la vot în Parlament.

Am considerat că este corect să-i informez, să ştie care este punctul nostru de vedere, să examineze cu juriştii celor trei instituţii şi să adopte o hotărâre care să fie în concordanţă cu legile din România, cu logica, dacă vreţi pentru că discutăm şi de logică şi cu exemplele din toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene pentru că nu există un astfel de sistem în nicio altă ţară. Deocamdată nu am primit niciun răspuns”, a mai transmis Rafila.

El consideră că atunci când este vorba de o problemă de sănătate trebuie să existe şi un aviz din partea Ministerului Sănătăţii.

“Eu am văzut o poziţie publică a domnului preşedinte Ciolacu care a afirmat foarte clar că i se pare absolut normal când discuţi despre o problemă legată de sănătate, că trebuie să existe un o discuţie, un aviz din partea Ministerului Sănătăţii pentru că aşa funcţionează un guvern şi o instituţie după un model european. Sigur că probabil există exemple pe care domnul doctor Arafat le găseşte în alte părţi ale lumii, nu ştiu, dar în Uniunea Europeană aşa funcţionează lucrurile”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!