Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vrea să majoreze de la 10 la 20 de lei pe zi alocația de hrană pentru un pacient internat la spital.
Rafila a purtat discuţii cu oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind costul standard alocat hranei pacienţilor internaţi în spitale, informează News.ro.
„Cred că această sumă de 20 de lei reprezintă o creştere semnificativă faţă de suma de 11 lei care există în momentul de faţă. Şi aş mai face un comentariu, ca să înţeleagă lumea despre ce este vorba: sigur că managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcţie de fondurile disponibile, suma de 11 lei în momentul de faţă.
Trebuie să ne gândim că ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic, cresc foarte mult cheltuielile cu utilităţile la spitale şi atunci probabil să spaţiul pe care-l au managerii ca să suplimenteze hrana pacienţilor este foarte mic sau nu există şi atunci trebuie să găsim om soluţie”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a adăugat că simulările făcute privind cheltuielile cu hrana pacienţilor au vizat suma de 20 de lei pe zi pentru pacienţii standard, în timp ce pacienţii cu boli care necesită hrană specială ar urma să beneficiezede sume mai mari.
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, a avertizat asupra creşterii preţului la alimente şi impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale.