• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
Publicat: 19 noiembrie, 2024 16:56
Actualizat: 15 ianuarie, 2025 11:34

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu luna ianuarie de testări gratuite efectuate la Institutul Oncologic din Cluj pentru depistarea la timp a leziunilor colului uterin și pentru a preveni apariția cancerului de col uterin. Detalii, în reportaj:

Redăm și comunicatul de presă al IOCN:

Ziua Internațională de Combatere a Cancerului de Col Uterin

„Cu ocazia Zilei Internaționale de Combatere a Cancerului de Col Uterin (17 octombrie 2024), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) atrage atenția asupra unei probleme majore de sănătate publică în România: incidența alarmantă a cancerului de col uterin și rata ridicată a mortalității asociate acestei boli”, a afirmat Dr. Catalin Vlad, managerul IOCN.

“România înregistrează cea mai mare incidență a cancerului de col uterin din Uniunea Europeană, cu peste 30 de cazuri la 100.000 de femei, și, totodată, cea mai mare rată a mortalității, de aproximativ 17%. Aceste statistici arată o nevoie urgentă de măsuri mai eficiente în prevenție, educație și diagnosticare precoce,” a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. În acest context, IOCN își reafirmă angajamentul de a implementa soluții dovedite a fi eficiente în alte state europene, precum vaccinarea anti-HPV și programele regulate de screening.

Campania lansată astăzi își propune să informeze publicul larg despre importanța prevenirii cancerului de col uterin, începând cu educația tinerilor. Activitățile din școli sunt esențiale pentru a aduce în atenția adolescenților și părinților beneficiile vaccinării împotriva HPV, un pas crucial în reducerea riscului de îmbolnăvire.

În același timp, IOCN subliniază importanța screeningului periodic, care permite depistarea precoce a leziunilor colului uterin, crescând astfel șansele de tratament și vindecare.Campanie de testare pe col uterin la IOCN

„Procedurile de recoltare sunt simple, nedureroase și realizate într-un mediu sigur și confidențial. Invit toate femeile să participe la acest program, să își prioritizeze sănătatea și să beneficieze de aceste teste gratuite. Prevenția începe cu un simplu pas, iar împreună putem face o diferență semnificativă,” a afirmat Dr. Alexandru Petrusan, medic specialist IOCN.

Începând cu luna ianuarie 2025, acest program va fi disponibil în fiecare zi de vineri, timp de două ore, între 10:00-12:00, pentru toate femeile eligibile care doresc să beneficieze de testare gratuită.

Femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani sunt invitate să participe la programul de screening, care include două investigații esențiale:

• Testul Babeș-Papanicolau pentru femeile între 25 și 34 de ani, care permite identificarea precoce a modificărilor celulare suspecte.
• Testul pentru depistarea HPV, destinat femeilor între 35 și 64 de ani, pentru detectarea infecției cu virusul papiloma uman, principala cauză a cancerului de col uterin.

Pentru femeile cu vârste între 25 și 34 de ani care prezintă rezultate pozitive la examenul citologic, se va efectua și recoltarea frotiului cito-vaginal. Toate participantele vor beneficia de un consult ginecologic complet.

Condiții de participare

La screening se pot prezenta femeile care:

• Nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.
• Sunt asimptomatice și fără antecedente medicale sugestive pentru această patologie.

Rezultatele și procedura de comunicare

Rezultatele negative vor fi transmise pe adresa de e-mail a participantelor, în timp ce rezultatele pozitive vor fi comunicate telefonic de către medicul ginecolog. În cazul unui rezultat pozitiv, pacientele vor fi programate pentru investigații suplimentare.

Cum se realizează programarea?

Programările se fac telefonic, la numărul disponibil pe site-ul oficial al IOCN. Participantele trebuie să prezinte următoarele documente:

• Bilet de trimitere de la medicul de familie.
• Cardul de sănătate.
• Cartea de identitate.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați site-ul Institutului Oncologic Cluj-Napoca (iocn.ro) sau să ne contactați telefonic (0743 124 005).

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor
Success message!
Warning message!
Error message!