• Acasă
  • /
  • Fără categorie
  • /
  • Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei coaliții europene de luptă împotriva cancerului
Publicat: 27 septembrie, 2024 08:06
Actualizat: 15 octombrie, 2024 10:24

Institutul Oncologic din Cluj este partea a unei rețele de expertiză europene de luptă împotriva cancerului care a fost constituită la Nivelul Uniunii Europene.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) a fost reprezentat de Dr. Delia Nicoară, specialist în sănătate publică și manager de proiect, în cadrul unui eveniment desfășurat la final de septembrie la Parlamentul European.

Evenimentul, intitulat „Rețele de Expertiză: O viziune ambițioasă pentru abordarea sănătății la nivelul UE” , a fost găzduit de europarlamentarul Vlad Voiculescu și a adus în prim-plan inițiativele europene pentru combaterea cancerului, prin proiectul comun denumit Joint Action on Networks of Expertise on Cancer (JANE).

Evenimentul a adus împreună lideri în domeniul sănătății, factori de decizie și experți în domeniul oncologiei din întreaga Europă, fiind o ocazie unică de a discuta despre provocările și soluțiile inovatoare necesare pentru a aborda una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din UE: cancerul.

Dr. Delia Nicoară, IOCN: Accent pe prevenția personalizată

Printre vorbitori s-a numărat Dr. Delia Nicoară, specialist în sănătate publică și manager de proiect la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, coordonator al rețelei de expertiză privind prevenția personalizată și screening-ul cancerului (NoE on Personalised Prevention and Screening).

dr Delia Nicoara IOCN
dr Delia Nicoara IOCN

Dr. Nicoară a subliniat importanța prevenției personalizate ca o metodă eficientă de reducere a incidenței cancerului și a altor boli cronice. Această abordare integrează factori genetici, stilul de viață și mediul înconjurător pentru a crea soluții de prevenție adaptate fiecărui individ.

Cancerul: o provocare europeană majoră

Datele prezentate în cadrul conferinței au scos în evidență o realitate îngrijorătoare: se estimează că până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77%, iar în Uniunea Europeană, cazurile de cancer vor atinge 3,7 milioane până în 2045.

În acest context, Europe’s Beating Cancer Plan si proiectul JANE (Joint Action on Networks of Expertise) fost concepute pentru a răspunde acestei crize iminente prin crearea de rețele de expertiză care să abordeze diverse aspecte ale bolii.

Printre acestea se numără prevenția, tehnologiile omice, îngrijirea paliativă și atenția specială acordată cancerului la adolescenți și tineri adulți. Aceste rețele vor colabora pentru a oferi cele mai înalte standarde de îngrijire și pentru a reduce disparitățile în accesul la tratamente și resurse medicale.

Dr. Delia Nicoară a prezentat activitatea rețelei de expertiză în prevenția personalizată, o abordare inovatoare bazată pe factori genetici, stil de viață și mediu. Această abordare promite nu doar reducerea numărului de cazuri de cancer, ci și transformarea întregului sistem de sănătate dintr-un model reactiv într-unul proactiv, centrat pe prevenție.

„Prevenția personalizată nu este doar despre prevenirea cancerului, ci și despre îmbunătățirea calității vieții și reducerea incidenței bolilor cronice. Prin personalizarea intervențiilor, putem transforma sistemul de sănătate într-unul cu adevărat preventiv și orientat către cetățeni”, a declarat Dr. Nicoară în cadrul evenimentului.

Rețelele de Expertiză

Un aspect important al evenimentului a fost accentul pus pe colaborarea între statele membre ale UE pentru a crea un sistem de sănătate echitabil și accesibil tuturor cetățenilor.

Vlad Voiculescu, europarlamentar și gazda evenimentului, a subliniat că aceste rețele de expertiză sunt esențiale pentru a garanta că pacienții din toate colțurile Europei beneficiază de aceleași standarde înalte de îngrijire.

Delia Nicoara IOCN
Delia Nicoara IOCN

„Proiectul Joint Action on Networks of Expertise (JANE) reprezintă o șansă unică de a transforma radical felul în care abordăm cancerul la nivel european. Prin cooperare și schimb de bune practici, putem crea un sistem de sănătate preventiv care să facă față provocărilor viitoare”, a declarat Voiculescu.

Provocările și oportunitățile viitoare

Deși rețelele de expertiză promit să aducă schimbări majore, implementarea lor pe scară largă nu va fi lipsită de provocări. Acestea includ nevoia de finanțare suplimentară, pregătirea specialiștilor în domeniu și integrarea noilor tehnologii.

Evenimentul de la Bruxelles a subliniat necesitatea unei colaborări strânse între statele membre și instituțiile UE pentru a garanta succesul acestor inițiative.

Pe termen lung, succesul acestor rețele de expertiză va depinde de modul în care UE va reuși să își armonizeze politicile de sănătate la nivel național și european, pentru a transforma viziunea ambițioasă a Europe’s Beating Cancer Plan într-o realitate tangibilă pentru toți cetățenii săi.

Concluzie

Evenimentul din 25 septembrie 2024 a marcat un moment important în lupta împotriva cancerului la nivelul Uniunii Europene. Prin inițiative precum Joint Action on Networks of Expertise on Cancer, UE demonstrează angajamentul său ferm de a găsi soluții sustenabile pentru una dintre cele mai mari crize de sănătate publică din lume.

Participarea IOCN la evenimentul „Rețele de Expertiză: O viziune ambițioasă pentru abordarea sănătății la nivelul UE” marchează un pas important în eforturile de combatere a cancerului în Europa.

Inițiativele precum prevenția personalizată, coordonată de Dr. Delia Nicoară, arată că viitorul sănătății publice europene este orientat spre prevenție și inovație, oferind speranța unui sistem de sănătate mai eficient și mai echitabil pentru toți cetățenii.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
26 septembrie, 2024
Efectele zborului spațial asupra omului. Cercetător UBBMed, coautor în Nature într-un articol despre medicina spațială
7 august, 2024
UBBMed, pas important în cercetarea clinică. David: „vrem să aducem practica la standarde europene”
29 iunie, 2024
Cherecheș, UBB Med: Cum supraviețuim unei apocalipse zombi. „O nouă pandemie este inevitabilă”

În cel mai recent episod al Podcastului Reporter Medical, ne-a fost alături profesorul universitar emerit ...

Podcast cu profesorul Petru Mircea: Despre medicină, muzică și provocările vieții de doctor

În cadrul unui interviu oferit Reporter Medical, dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog specializat în ...

Dr. Ștefan Moț, despre prevenție și tratamente de top pentru bolile cardiovasculare la Spitalul Monza Ares Cluj

Odată cu venirea sezonului rece, România s-ar putea confrunta cu o triplă epidemie: COVID-19, gripă ...

Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România

Pneumologi și specialiști în somnologie din toată lumea își vor prezenta cercetările în cadrul primei ...

Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!