„Cum te simți, cu adevărat?” este întrebarea la care reînvață să răspundă cei ce vizitează, în cadrul UNTOLD 2024, Punctul de Prim Ajutor Emoțional Regina Maria. Artiștii Irina Rimes și Marius Moga, care vor cânta pe scena festivalului, se alătură și ei conversației despre importanța conștientizării emoțiilor și subliniază puterea terapeutică a muzicii.
“Faptul că putem scoate discuțiile din cabinete și le putem purta într-un festival de muzică este extraordinar”, spune Lidia Rusu, unul dintre psihoterapeuții care vor fi prezenți anul acesta în festival. „Doar pentru că încercăm să ne ascundem emoțiile, asta nu înseamnă că le facem să dispară; ele rămân în interiorul nostru și se manifestă în alte forme care, pe termen lung, ne costă sănătatea și relațiile cu cei din jur”, completează aceasta.
Ca să nu plătim acest preț, e important să ne reconectăm cu emoțiile noastre, începând prin a le recunoaște. Dificultatea de a fi autentici cu noi înșine la vârsta adultă a fost evidențiată recent într-un Experiment al emoțiilor, realizat de Regina Maria.
Întâlnirile cu psihoterapeuții Regina Maria de la UNTOLD sunt gratuite și vor avea loc între 8 și 11 august, zilnic între orele 17:00 – 21.00.
Irina Rimes: muzica are un impact foarte mare asupra psihicului
„Cred că muzica este singurul mesaj sincer și autentic prin care comunic cu oamenii. Pentru că în viața de zi cu zi sunt destul de anxioasă, îmi e greu să îmi exprim trăirile”, precizează Irina Rimes într-un interviu oferit pentru Regina Maria.
Când ne referim la artiști, procesul de a compune o melodie este o cale de a comunica gândurile și trăirile lor cu cei din jur, unde externalizarea emoțiilor prin simple conversații nu ar avea același impact.
“Mama m-a descoperit prima dată la modul real după ce a ascultat piesa În palme. Până atunci, ea a crezut că eu scriu melodiile din imaginație, nu din trăirile mele. Abia atunci mama mi-a spus că nu a știut ce suflet greu am”, povestește Irina despre impactul versurilor scrise de ea în relația cu mama sa. “Dacă mergem la doctor cand ne doare un dinte, de ce nu mergem la psiholog cand ne doare sufletul? De ce dintele este mai important decât sufletul?”, adaugă artista.
Marius Moga: muzica vindecă
“Muzica e terapie, te vindecă în locuri în care medicina nu poate ajunge. Muzica face click în aceeași zonă din creier în care e și sistemul nostru de recompense”, menționează Marius Moga în timpul unui interviu cu psih. Regina Maria, Oana Nicolau.
Numeroase studii au demonstrat, deja, proprietățile terapeutice ale muzicii, aceasta contribuind la reducerea anxietății, a tensiunii arteriale sau a durerii, putând contribui la vindecarea rănilor, atât fizice, cât și emoționale.
Ce veți găsi la Punctul de Prim Ajutor emoțional Regina Maria de la UNTOLD
Pentru că sănătatea psihică rămâne mai importantă ca niciodată și pentru că muzica este parte integrantă a exprimării emoțiilor, Regina Maria este prezentă și în acest an cu Punctul de Prim Ajutor Emoțional în cadrul UNTOLD Festival, deschis zilnic între orele 17:00 – 21.00. Aici, participanții vor găsi un spațiu sigur și relaxat, similar unui cabinet de psihoterapie, unde vor putea discuta cu psihoterapeuți cu experiență, în sesiuni de câte 20 de minute, despre orice subiect legat de sănătatea sau viața lor emoțională.
„Dacă la ediția de anul trecut subliniam importanța legăturii dintre sănătatea fizică și cea mintală, anul acesta ne dorim să continuăm conversația în direcția reconectării cu propriile emoții – ele fac parte din noi, indiferent de gen, vârstă sau statut social. Avem posibilitatea să învățăm să gestionăm emoțiile într-un mod eficient”, explică Lidia Rusu, psihoterapeut Regina Maria.
A-ți purta emoțiile la vedere: Cercul Emoțiilor – o colecție exclusivă Regina Maria x Aer Wear
Participanții UNTOLD care aleg să ia parte la discuțiile cu terapeuți vor primi un cadou care să le amintească de importanța autenticității și a conectării cu propriile emoții în viața de zi cu zi.
Elementele vestimentare, realizate alături de brandul românesc Aer Wear, sunt dezvoltate pornind la „Cercul Emoțiilor”, despre care Dana Păun, Head of Design Aer Wear, spune: „Conceptul acestei colaborări a plecat de la cercul emoțiilor al lui Robert Plutchik.
Fiecare culoare corespunde unei emoții și ne dorim să încurajăm oamenii să îmbrățișeze această tendință, să poarte o culoare în funcție de cum se simt – fericit (roșu), liniștit (turcoaz), în extaz (galben solar), ușor răvășit (corai).
Ne-am bucura ca participanții la UNTOLD care vor purta patch-urile cu emoții să dezvolte o comunicare cu cei pe care îi întâlnesc și care poartă și ei, la rândul lor, emoțiile la vedere. Este de ajuns o privire, un zâmbet ca celălalt să se simtă înțeles, văzut, iar patch-urile pot crea o astfel de legătură între oameni.”
La rândul său, psih. Lidia Rusu completează: „Modelul lui Plutchik pornește de la 8 emoții primare, din care derivă emoții secundare și terțiare, ceea ce ne arată cât de complexă este, de fapt, lumea noastră interioară. În realitate culorile emoțiilor noastre sunt foarte diverse și de multe ori trecem de la una la alta, le suprapunem și trebuie să înțelegem cum să le gestionăm.”
Ediția din 2023 a însemnat peste 200 de discuții cu psihoterapeuții la primul Punct de Prim Ajutor Emoțional din cadrul unui festival. Anxietate, probleme în relații de cuplu, cu familia sau cu prietenii; pierdere și doliu, stres și burnout, stimă de sine scăzută – acestea au fost câteva dintre temele abordate, reflectând de altfel probleme din cabinetele psihoterapeuților.
Mulți dintre cei care au venit au fost curioși și de procesul terapeutic: ce presupune, la ce ar putea să se aștepte în cabinet, despre ce pot vorbi, care e diferența dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru.
Proiectul Punctul de Prim Ajutor Emoțional realizat de Rețeaua de Sănătate Regina Maria este susținut de UNTOLD. Partener 2024: The Drop.