În general, simptomele bolilor hepatice cronice sunt puțin manifeste, astfel încât foarte mulți pacienți ajung să fie diagnosticați în stadii de boală avansată. Ce tratamente există pentru acești pacienți ne-au explicat într-o emisiune la Reporter Medical prof.univ.dr. Romeo Chira, medic primar Gastroenterologie Spitalul Județean Cluj, și șef lucr. dr. Claudia Militaru, medic specialist Oncologie medicală Medisprof.
Printre cele mai importante elemente care cresc riscul suferințelor hepatice cronice sunt alimentația nesănătoasă și consumul exagerat de băuturi alcoolice. Ce înseamnă consum excesiv de alcool? Peste 20-30 de grame de alcool absolut pe zi.
10–12 grame de alcool pur sunt conținute în 280 – 330 ml de bere, în 150–80 ml de șampanie, în 30–40 ml de whisky sau de băutură spirtoasă foarte tare, în 60–80 ml de lichior și în 100–120 ml de vin roșu.
Potrivit dr. Romeo Chira, pentru a evita îmbolnăvirea ficatului, este important să consumăm alimente proaspete, „nu cele conservate prin mijloace tradiționale, poate afumături”.
Totodată, a subliniat dr. Claudia Militaru, consumul de medicamente poate duce la suferințe hepatice – tratamentele naturiste, automedicația.
Medicii atrag atenția asupra faptului că, în general, simptomele bolilor hepatice cronice sunt puțin manifeste.
„Foarte mulți pacienți ajung să fie diagnosticați în stadii de boală avansată. Oboseală, astenie, balonări, un tonus mai scăzut, balonări care inițial sunt în relație cu anumite categorii de alimente, dar care devin nespecifice, iar mai târziu edeme ale membrelor inferioare sau tensionare permanentă a abdomenului – ne oferă indicii că am putea avea de-a face cu boli hepatice avansate”, a subliniat dr. Romeo Chira. Ce tratamente există în astfel de cazuri aflați din emisiune.
Știrea de breaking news a emisiunii a fost furnizată de dr. Romeo Chira, care a informat că Agenţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a aprobat primul medicament pentru tratarea steatohepatitei nonalcoolice (boala ficatului gras).