Jocul terapeutic 3D REThink Life, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai, previne tulburările emoționale la adolescenți. Proiectul este rezultatul a 10 ani de studii în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie.
Coordonatorul proiectului, Oana David, profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, susține că jocul este rezultatul a 10 de de cercetare. Jucătorul pornește într-o călătorie inițiatică al cărei scop este dobândirea unui mod de gândire rațional.
Personajele din joc sunt reale, membri ai laboratorului, fapt ce ajută la creșterea validității ecologice și dificultatea în cadrul anumitor niveluri. Astfel, rolul lui RETman, ghidul în joc, este jucat de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, iar rolul Optimistei care ghidează implementarea abilităților în viața reală este jucat de directorul proiectului, prof. univ. dr. Oana David.
Joc cu patru niveluri
Jocul terapeutic este o intervenție de sine stătătoare, având integrat și un sistem de evaluare a abilităților emoționale. Acesta este compus din 4 niveluri, fiecare antrenând o abilitate distinctă de reglare a emoțiilor. Personajele din joc sunt reale, membri ai laboratorului, fapt ce ajută la creșterea validității ecologice și dificultatea în cadrul anumitor niveluri.
Proiectul este finanțat de către Ministerul Educației prin programul de Creșterea competitivității economiei românești, subprogramul Proiect Experimental Demonstrativ, având un buget total de 598.495 LEI.
Jocul nu este încă disponibil publicului larg. Mai trebuie validate rezultatele studiului făcut pe un grup de studenți ai UBB și trebuie găsită o modalitate de a-l scoate pe o piață globală a aplicațiilor online (jocul este în limba engleză).
Urmărește cum se joacă REThink Life, dar și prezentarea conceptului din spatele jocului în materialul video:
Aici ai principalele momente:
0:00 Oana David explică misiunea pe care o au jucătorii: de a salva mintea pământenilor de sub stăpânirea lui Iraționalius
1:00 Secretele minții bune
1:38 Joc cu „actori” de la UBB
2:00 Scopul final al jocului
2:50 Ce abilități sunt antrenate în timpul jocului
3:19 Studiu pe studenții de la UBB
4:03 Cum se joacă REThink your life
5:39 Îmbinarea tehnologiei cu intervențiile validate științific
6:00 Oana David prezintă proiectul care are în urmă 10 ani de muncă
Cine este coordonatorul proiectului
Oana David este profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Director al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată, al laboratorului DATA și al Clinicii Babeș-Bolyai PsyTech. Cercetarea ei este centrată pe eficiența instrumentelor bazate pe tehnologie pentru prevenirea tulburărilor emoționale și a stresului la copii, adolescenți și adulți tineri. A obținut 6 granturi de cercetare importante pe baza cărora a dezvoltat următoarele instrumente terapeutice bazate pe tehnologie: jocul terapeutic REThink, aplicația pentru gestionarea stresului PsyPills, aplicațiile de monitorizare a emoțiilor MoodWheel și StudentMood, Programul de Parenting Rațional și Pozitiv online și dispozitivul mecatronic terapeutic roboRETman pentru antrenarea abilităților emoționale la copii.
Proiectul terapeutic 3D REThink Life dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Babes-Bolyai este o inovatie in domeniul prevenirii tulburarilor emotionale la adolescenti. Cu o echipa puternica condusa de prof. univ. dr. Oana David, acest joc terapeutic este rezultatul a 10 ani de cercetari intensive in cadrul Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie. Jocul este o calatorie fascinanta in care jucatorul isi dezvolta abilitatile de reglare a emotiilor prin intermediul unor personaje reale, membri ai laboratorului de cercetare. Cu un sistem integrat de evaluare a abilitatilor emotionale si patru niveluri diferite de antrenare, jocul terapeutic este o interventie de sine statatoare care urmareste sa ofere o solutie eficienta si inovatoare pentru prevenirea tulburarilor emotionale la adolescenti.