Spitalul Militar Central anunţă că a sesizat Parchetul Militar după ce un asistent medical ar fi administrat mai multor paciente un medicament cu efect sedativ, deşi nu exista o prescripţie medicală în acest sens. În paralel, instituţia a deschis propria anchetă şi a înăsprit regulile. Una dintre acele paciente ar fi ajuns la Terapie Intensivă, în stop cardio-respirator, iar medicii care au salvat-o au avut suspiciuni privind o agresiune sexuală, potrivit Libertatea, citată de News.ro.
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) “Dr. Carol Davila” a transmis precizări după ce Libertatea a relatat că un asistent medical, angajat civil al acestei unităţi medicale, le-a administrat intenţionat Diazepam, un medicament cu efect sedativ, la trei paciente, iar una dintre ele ar fi ajuns ulterior la Terapie Intensivă, în urma unui stop cardio-respirator. Medicii de la ATI care au salvat-o au avut suspiciunea unei agresiuni sexuale, astfel că au anunţat conducerea, afirmă sursele citate de Libertatea.
”Sâmbătă, 6 mai, ca urmare a unei sesizări primite de la o echipă de gardă privind suspiciunea administrării, fără prescripţie medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente), unor pacienţi internaţi în spitalul nostru, conducerea SUUMC a sesizat cu maximă urgenţă, conform procedurilor legale, Parchetul Militar”, au arătat reprezentanţii Spitalului Militar Central.
Potrivit acestora, niciun pacient nu a avut nevoie să fie transferat în altă secţie din cauza agravării stării de sănătate.
”Pacienţii în discuţie au fost sub supraveghere medicală permanentă la nivelul secţiei în care erau internaţi. De la data evenimentului şi până în prezent, niciun pacient nu a necesitat transferul într-o altă secţie ca urmare a agravării stării de sănătate, toţi urmând protocoalele de investigaţii şi cele terapeutice stabilite de medicii curanţi”, au explicat reprezentanţii unităţii medicale.
Totodată, spitalul a deschis propria anchetă şi a înăsprit regulile.
”În paralel cu ancheta penală, unitatea noastră a dispus o cercetare administrativă privind analiza cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia unui astfel de incident, înăsprind regulile privind accesul la aplicarea procedurilor şi protocoalelor medicale. SUUMC colaborează necondiţionat cu organele de cercetare penală pe care le-a sesizat, instituţia noastră fiind direct interesată de aflarea adevărului. În toate activităţile desfăşurate de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila», sănătatea şi siguranţa pacienţilor sunt obiective de maximă prioritate, iar acordarea unui act medical de cea mai înaltă calitate reprezintă o datorie, nu un deziderat”, au mai transmis reprezentaţii spitalului.
În acest caz, Parchetul Militar a deschis un dosar in rem pentru tentativă de omor calificat, potrivit Libertatea.