• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • O nouă lege a malpraxisului fără un sistem medical funcțional, greu de imaginat – De ce spune acest lucru profesorul Achimaș
Publicat: 3 aprilie, 2023 08:31
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:59

Înainte de adoptarea unei noi legi a malpraxisului, avem nevoie de un sistem medical funcțional: să acceptăm realitatea din teren, ce resursă umană avem raportată la nevoile și necesitățile populației, cine, unde și cu ce resurse poate să lucreze, pentru că atunci când banii din contractul cu Casa de Asigurări acoperă doar salariile și încă foarte puțin, iar familiile pacienților vin de acasă cu materiale sanitare, nu știu cum poate acționa corect o Lege a malpraxisului”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj.

Profesorul Achimaș-Cadariu apreciază, însă, că noua lege a malpraxisului anunțată de preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, este necesară.

Riscuri

“Domnul profesor Coriu și un grup de la Colegiul Medicilor au organizat numeroase dezbateri, au identificat problemele, o lege a malpraxisului e necesară, există în orice stat european. Până când aceste lucruri nu vor fi reglementate, nu o să fie fericiți nici pacienții, nici medicii, nici sistemul în sine, asiguratorii și terții. Nu o să fie poate fericiți nici după ce va exista această lege, dar măcar vor exista niște chestiuni clare, reglementate”, a spus fostul ministru al Sănătății.

În absența unei legi acoperitoare a malpraxisului, anumiți medici ezită să preia unele cazuri mai complicate iar unele specialități medicale nu mai sunt atât de dorite la Rezidențiat de către absolvenții de medicină.

“Specialități importante, cum este chirurgia, au rămas neocupate. Atunci când 50 la sută din locurile din Cluj, Iași și București nu se ocupă este o foarte mare problemă”, a apreciat deputatul.

Există numeroase situații în care medicii riscă să fie linșați mediatic și dați în judecată de pacienți sau aparținători în urma unor complicații care nu li se pot imputa personal și care țin de carențele sistemului.

O problemă de sistem

Dacă vorbim de o intervenție chirurgicală, echipa medicală ar trebui să aibă acces la întregul istoric medical al pacientului, pe baza căruia acestuia din urmă să i se comunice riscurile intervenției, în vedere exprimării consimțământului. Modele există, de exemplu cel german, unde pentru o intervenție minoră uneori pacientului i se cere să completeze un vraf de consimțăminte, lucrurile fiind prevăzute până la complicații serioase care pot să apară de la acea intervenție minoră.

“Dar dacă tu, ca pacient, habar nu ai de trei sferturi dintre lucrurile din istoricul tău medical și medicul nu are cum să le verifice, acel medic va practica medicina defensivă, adică va prefera poate să amâne sau să paseze cazul pentru că își dă seama că poate intra într-o mare belea, aceasta dacă are conștiință. Alții, poate, preferă riscul, plicul”, a afirmat chirurgul de la Institutul Oncologic Cluj.

Soluția în acest caz, spune deputatul, este dosarul electronic medical, “dacă depășim obsesia cu cipurile implantate și numărul fiarei și dacă nu ducem lucrurile în zona teoriei conspirației”.

“Efortul colegilor noștri este excepțional, ei vor să ducă lucrurile la bun sfârșit cu acest proiect de lege. Trebuie să ne așezăm și să urmărim interesul pacientului, evident, dar și drepturile și responsabilitățile medicilor. Și există modele europene, există persoane specializate pe care le putem consulta pentru legea malpraxisului”, a mai spus prof.univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. gasim deja in tara noastra sa impingem lucrurile inainte si sa nu le lasam pe drumuri datorita numeroaselor situatii care se intalnesc in practica medicala”, a conchis prof. univ. dr. Patriciu Achimas Cadariu.

    Salutam aceasta initiativa si sprijinim necesitatea adoptarii unei noi legi a malpraxisului, care sa creeze un sistem medical cat mai functional si care sa asigure drepturile pacientilor si responsabilitatile medicilor. Prof. Achimas Cadariu a oferit un amplu si interesant avanprex asupra acestui subiect si suntem convinsi ca urmarea unor dezbateri exhaustive in adunarile parlamentare vor fi luata in calcul necesitatea acestei legi.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 octombrie, 2024
Podcast cu profesorul Petru Mircea: Despre medicină, muzică și provocările vieții de doctor
15 octombrie, 2024
Dr. Ștefan Moț, despre prevenție și tratamente de top pentru bolile cardiovasculare la Spitalul Monza Ares Cluj
30 septembrie, 2024
Dinții de lapte cariați se plombează?
30 septembrie, 2024
Cât de des se fac controale după implantul dentar
17 septembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu: Avem o criză de medici în spitale, mai ales pe specializările cu risc de malpraxis

În cel mai recent episod al Podcastului Reporter Medical, ne-a fost alături profesorul universitar emerit ...

Podcast cu profesorul Petru Mircea: Despre medicină, muzică și provocările vieții de doctor

În cadrul unui interviu oferit Reporter Medical, dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog specializat în ...

Dr. Ștefan Moț, despre prevenție și tratamente de top pentru bolile cardiovasculare la Spitalul Monza Ares Cluj

Odată cu venirea sezonului rece, România s-ar putea confrunta cu o triplă epidemie: COVID-19, gripă ...

Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România

Pneumologi și specialiști în somnologie din toată lumea își vor prezenta cercetările în cadrul primei ...

Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!