• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • O nouă lege a malpraxisului fără un sistem medical funcțional, greu de imaginat – De ce spune acest lucru profesorul Achimaș
Publicat: 3 aprilie, 2023 08:31
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:59

Înainte de adoptarea unei noi legi a malpraxisului, avem nevoie de un sistem medical funcțional: să acceptăm realitatea din teren, ce resursă umană avem raportată la nevoile și necesitățile populației, cine, unde și cu ce resurse poate să lucreze, pentru că atunci când banii din contractul cu Casa de Asigurări acoperă doar salariile și încă foarte puțin, iar familiile pacienților vin de acasă cu materiale sanitare, nu știu cum poate acționa corect o Lege a malpraxisului”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj.

Profesorul Achimaș-Cadariu apreciază, însă, că noua lege a malpraxisului anunțată de preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, este necesară.

Riscuri

“Domnul profesor Coriu și un grup de la Colegiul Medicilor au organizat numeroase dezbateri, au identificat problemele, o lege a malpraxisului e necesară, există în orice stat european. Până când aceste lucruri nu vor fi reglementate, nu o să fie fericiți nici pacienții, nici medicii, nici sistemul în sine, asiguratorii și terții. Nu o să fie poate fericiți nici după ce va exista această lege, dar măcar vor exista niște chestiuni clare, reglementate”, a spus fostul ministru al Sănătății.

În absența unei legi acoperitoare a malpraxisului, anumiți medici ezită să preia unele cazuri mai complicate iar unele specialități medicale nu mai sunt atât de dorite la Rezidențiat de către absolvenții de medicină.

“Specialități importante, cum este chirurgia, au rămas neocupate. Atunci când 50 la sută din locurile din Cluj, Iași și București nu se ocupă este o foarte mare problemă”, a apreciat deputatul.

Există numeroase situații în care medicii riscă să fie linșați mediatic și dați în judecată de pacienți sau aparținători în urma unor complicații care nu li se pot imputa personal și care țin de carențele sistemului.

O problemă de sistem

Dacă vorbim de o intervenție chirurgicală, echipa medicală ar trebui să aibă acces la întregul istoric medical al pacientului, pe baza căruia acestuia din urmă să i se comunice riscurile intervenției, în vedere exprimării consimțământului. Modele există, de exemplu cel german, unde pentru o intervenție minoră uneori pacientului i se cere să completeze un vraf de consimțăminte, lucrurile fiind prevăzute până la complicații serioase care pot să apară de la acea intervenție minoră.

“Dar dacă tu, ca pacient, habar nu ai de trei sferturi dintre lucrurile din istoricul tău medical și medicul nu are cum să le verifice, acel medic va practica medicina defensivă, adică va prefera poate să amâne sau să paseze cazul pentru că își dă seama că poate intra într-o mare belea, aceasta dacă are conștiință. Alții, poate, preferă riscul, plicul”, a afirmat chirurgul de la Institutul Oncologic Cluj.

Soluția în acest caz, spune deputatul, este dosarul electronic medical, “dacă depășim obsesia cu cipurile implantate și numărul fiarei și dacă nu ducem lucrurile în zona teoriei conspirației”.

“Efortul colegilor noștri este excepțional, ei vor să ducă lucrurile la bun sfârșit cu acest proiect de lege. Trebuie să ne așezăm și să urmărim interesul pacientului, evident, dar și drepturile și responsabilitățile medicilor. Și există modele europene, există persoane specializate pe care le putem consulta pentru legea malpraxisului”, a mai spus prof.univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. gasim deja in tara noastra sa impingem lucrurile inainte si sa nu le lasam pe drumuri datorita numeroaselor situatii care se intalnesc in practica medicala”, a conchis prof. univ. dr. Patriciu Achimas Cadariu.

    Salutam aceasta initiativa si sprijinim necesitatea adoptarii unei noi legi a malpraxisului, care sa creeze un sistem medical cat mai functional si care sa asigure drepturile pacientilor si responsabilitatile medicilor. Prof. Achimas Cadariu a oferit un amplu si interesant avanprex asupra acestui subiect si suntem convinsi ca urmarea unor dezbateri exhaustive in adunarile parlamentare vor fi luata in calcul necesitatea acestei legi.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 octombrie, 2023
Procedura prin care îți recapeți mirosul după COVID 19, acum la Spitalul Regina Maria din Cluj
24 octombrie, 2023
Câte tipuri de aparate dentare există
19 octombrie, 2023
Există vreo legătură între vaccinul anti-Covid 19 și cazurile de infarct la tineri? Ce răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
16 octombrie, 2023
Stimulatorul cardiac și defibrilatorul cardiac în aritmiile cardiace
25 septembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu vrea ore de educație sanitară în școli: „Au loc pe lângă orele de religie”

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!