• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Proiecte pentru încurajarea natalităţii: Ce primesc părinții
3 martie, 2023 15:04

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a prezentat, vineri, o serie de propuneri la care PNL lucrează pentru a creşte natalitatea. Printre acestea se numără flexibilizarea programului de muncă al părinţilor cu copii sub opt ani, gratuitate la transport pentru femeile însărcinate şi asigurarea protecţiei locului de muncă în cazul femeilor care suferă un avort spontan, potrivit News.ro.

Proiecte pentru încurajarea natalităţii
FOTO: Pixabay.com

Alina Gorghiu a prezentat, vineri, în premieră, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, unele proiecte de legi pe care PNL doreşte să le promoveze şi al căror scop este acela de încurajare a natalităţii, în contextul în care rezultatele parţiale ale recensământului arată un declin în ceea ce priveşte natalitatea şi în condiţiile în care anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 134 de ani în Româna.

„În primul rând ne-am gândit la un proiect care să ofere gratuitate la transport pentru femei gravide. (…) Gândiţi-vă că majoritatea femeilor din mediul rural se deplasează în oraşul de proximitate pentru serviciile medicale din timpul sarcinii. Pentru a se duce de la rural la urban avem 43,6% din populaţia României. Gândiţi-vă cam câte femei gravide fac exerciţiul acesta de a merge de la rural la urban pentru a face analize, pentru servicii medicale de care au nevoie”, a explicat Gorghiu.

Aceasta a precizat că un al doilea proiect prevede măsuri pentru reducerea şi flexibilizarea programului de serviciu pentru părinţii care au copii mici, după modele care sunt deja adoptate în toată Europa, subliniind că o Directivă în acest sens există la nivel european, dinanul 2019.

„Trebuie să găsim această formulă prin care familiile cu copii sub opt ani de zile, aşa cum sunt tratate familiile cu copii sub opt ani de zile în Europa, să aibă un program flexibil, de exemplu să poată lucra mama care are un copil sub opt ani de zile de la domiciiu un anumit număr de zile pe lună fără să fie taxată la salariu”, adaugă Gorghiu.

Conform acesteia, o altă propunere va viza protecţia femeilor contra demiterii sau concedierii în cazul avortului spontan, ea apreciind că teama de consecinţele profesionale în cazul unui avort spontan „nu trebuie să fie un obstacol” pentru tinerii care vor o nouă sarcină. Astfel, proiectul va stabili un interval în care angajatorul trebuie să asigure locul de muncă o anumită perioadă femeii care suferă un avort spontan, în contextul în care un astfel de eveniment reprezintă o traumă peste care multe dintre femei trec cu dificultate.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!