• Acasă
  • /
  • Recomandări
  • /
  • Contraceptiv masculin? – medicamentul experimental care oprește spermatozoizii
Publicat: 17 februarie, 2023 21:09
Actualizat: 21 februarie, 2023 13:30

Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au dezvoltat un medicament experimental care ar putea servi drept contraceptiv masculin la cerere, conform Scitechdaily. Cercetările indică faptul că medicamentul oprește în mod eficient mișcarea spermatozoizilor, prevenind sarcina în modelele preclinice.

Contraceptiv masculin
Contraceptiv masculin. Photo: Storyblocks.com

Descoperirea ar putea „schimba regulile jocului” pentru contracepție, potrivit co-autorilor principali ai studiului, Dr. Jochen Buck și Dr. Lonny Levin, care sunt profesori de farmacologie la Weill Cornell Medicine.

Dr. Buck și Levin au remarcat că prezervativele, care există de aproximativ 2000 de ani, și vasectomiile au fost singurele opțiuni ale bărbaților până în prezent. Cercetările privind contraceptivele orale masculine au stagnat, în parte pentru că potențialele contraceptive pentru bărbați trebuie să treacă de o barieră mult mai înaltă în ceea ce privește siguranța și efectele lor secundare, a declarat Dr. Levin. Deoarece bărbații nu sunt supuși riscurilor asociate cu purtarea unei sarcini, a explicat el, se presupune că vor avea o toleranță scăzută la potențialele efecte secundare ale contraceptivelor.

Acest videoclip arată motilitatea spermei umane în absența (stânga, control) sau în prezența (dreapta, inhibitor sAC) a medicamentului experimental candidat pentru contracepția masculină. Credit: Dr. Melanie Balbach

În 2018, Dr. Melanie Balbach, un asociat postdoctoral, a făcut o descoperire interesantă în timp ce lucra la inhibitori sAC ca posibil tratament pentru o afecțiune oculară. Ea a descoperit că șoarecii cărora li s-a administrat un medicament care inactivează sAC produc spermatozoizi care nu se pot propulsa înainte. Echipa a concluzionat că inhibarea sAC ar putea fi o opțiune contraceptivă.

Contraceptiv masculin

Noul studiu din Nature Communications demonstrează că o singură doză de inhibitor sAC numit TDI-11861 imobilizează spermatozoizii șoarecilor timp de până la două ore și jumătate, și că efectele persistă în tractul reproducător feminin după împerechere. După trei ore, unii spermatozoizi încep să-și recapete motilitatea; după 24 de ore, aproape toți spermatozoizii își recapătă mișcarea normală.

Șoarecii masculi tratați cu TDI-11861 împerecheați cu șoareci femele au prezentat un comportament normal de împerechere, dar nu au fecundat femelele în ciuda a 52 de încercări diferite de împerechere. Șoarecii masculi tratați cu o substanță de control inactivă, în schimb, au impregnat aproape o treime dintre partenerele lor.

Efect rapid

„Inhibitorul nostru acționează în decurs de 30 de minute până la o oră”, a declarat Dr. Balbach. „Orice alt contraceptiv masculin experimental hormonal sau nonhormonal pentru bărbați are nevoie de săptămâni pentru a reduce numărul de spermatozoizi sau pentru a-i face incapabili să fertilizeze ovulele”.

În plus, Dr. Balbach a menționat că este nevoie de săptămâni pentru a inversa efectele altor contraceptive masculine aflate în dezvoltare. Ea a spus că, din moment ce inhibitorii sAC își pierd efectul în câteva ore, iar bărbații le-ar lua doar atunci când este nevoie, aceștia ar putea permite bărbaților să ia decizii mai ușoare cu privire la fertilitatea lor.

„Echipa lucrează deja la fabricarea unor inhibitori sAC mai potriviți pentru utilizarea la om”, a declarat Dr. Levin.

Următorul pas pentru echipă este repetarea experimentelor lor într-un alt model preclinic. Aceste experimente ar pune bazele unor studii clinice pe oameni care ar testa efectul inhibării sAC asupra motilității spermatozoizilor la bărbații sănătoși, a declarat Dr. Buck.

Dacă dezvoltarea medicamentului și studiile clinice vor avea succes, Dr. Levin a spus că speră ca într-o zi să intre într-o farmacie și să audă un bărbat cerând „pilula masculină”.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 mai, 2024
Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
10 mai, 2024
Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!