• Acasă
  • /
  • Recomandări
  • /
  • Contraceptiv masculin? – medicamentul experimental care oprește spermatozoizii
Publicat: 17 februarie, 2023 21:09
Actualizat: 21 februarie, 2023 13:30

Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au dezvoltat un medicament experimental care ar putea servi drept contraceptiv masculin la cerere, conform Scitechdaily. Cercetările indică faptul că medicamentul oprește în mod eficient mișcarea spermatozoizilor, prevenind sarcina în modelele preclinice.

Contraceptiv masculin
Contraceptiv masculin. Photo: Storyblocks.com

Descoperirea ar putea „schimba regulile jocului” pentru contracepție, potrivit co-autorilor principali ai studiului, Dr. Jochen Buck și Dr. Lonny Levin, care sunt profesori de farmacologie la Weill Cornell Medicine.

Dr. Buck și Levin au remarcat că prezervativele, care există de aproximativ 2000 de ani, și vasectomiile au fost singurele opțiuni ale bărbaților până în prezent. Cercetările privind contraceptivele orale masculine au stagnat, în parte pentru că potențialele contraceptive pentru bărbați trebuie să treacă de o barieră mult mai înaltă în ceea ce privește siguranța și efectele lor secundare, a declarat Dr. Levin. Deoarece bărbații nu sunt supuși riscurilor asociate cu purtarea unei sarcini, a explicat el, se presupune că vor avea o toleranță scăzută la potențialele efecte secundare ale contraceptivelor.

Acest videoclip arată motilitatea spermei umane în absența (stânga, control) sau în prezența (dreapta, inhibitor sAC) a medicamentului experimental candidat pentru contracepția masculină. Credit: Dr. Melanie Balbach

În 2018, Dr. Melanie Balbach, un asociat postdoctoral, a făcut o descoperire interesantă în timp ce lucra la inhibitori sAC ca posibil tratament pentru o afecțiune oculară. Ea a descoperit că șoarecii cărora li s-a administrat un medicament care inactivează sAC produc spermatozoizi care nu se pot propulsa înainte. Echipa a concluzionat că inhibarea sAC ar putea fi o opțiune contraceptivă.

Contraceptiv masculin

Noul studiu din Nature Communications demonstrează că o singură doză de inhibitor sAC numit TDI-11861 imobilizează spermatozoizii șoarecilor timp de până la două ore și jumătate, și că efectele persistă în tractul reproducător feminin după împerechere. După trei ore, unii spermatozoizi încep să-și recapete motilitatea; după 24 de ore, aproape toți spermatozoizii își recapătă mișcarea normală.

Șoarecii masculi tratați cu TDI-11861 împerecheați cu șoareci femele au prezentat un comportament normal de împerechere, dar nu au fecundat femelele în ciuda a 52 de încercări diferite de împerechere. Șoarecii masculi tratați cu o substanță de control inactivă, în schimb, au impregnat aproape o treime dintre partenerele lor.

Efect rapid

„Inhibitorul nostru acționează în decurs de 30 de minute până la o oră”, a declarat Dr. Balbach. „Orice alt contraceptiv masculin experimental hormonal sau nonhormonal pentru bărbați are nevoie de săptămâni pentru a reduce numărul de spermatozoizi sau pentru a-i face incapabili să fertilizeze ovulele”.

În plus, Dr. Balbach a menționat că este nevoie de săptămâni pentru a inversa efectele altor contraceptive masculine aflate în dezvoltare. Ea a spus că, din moment ce inhibitorii sAC își pierd efectul în câteva ore, iar bărbații le-ar lua doar atunci când este nevoie, aceștia ar putea permite bărbaților să ia decizii mai ușoare cu privire la fertilitatea lor.

„Echipa lucrează deja la fabricarea unor inhibitori sAC mai potriviți pentru utilizarea la om”, a declarat Dr. Levin.

Următorul pas pentru echipă este repetarea experimentelor lor într-un alt model preclinic. Aceste experimente ar pune bazele unor studii clinice pe oameni care ar testa efectul inhibării sAC asupra motilității spermatozoizilor la bărbații sănătoși, a declarat Dr. Buck.

Dacă dezvoltarea medicamentului și studiile clinice vor avea succes, Dr. Levin a spus că speră ca într-o zi să intre într-o farmacie și să audă un bărbat cerând „pilula masculină”.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
21 noiembrie, 2023
UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!