• Acasă
  • /
  • Recomandări
  • /
  • Leziunile măduvei spinării: un nou biomaterial cu potențial în tratarea acestora
Publicat: 11 februarie, 2023 20:08
Actualizat: 14 februarie, 2023 15:09

Un nou biomaterial hibrid ar putea fi utilizat pentru a trata leziunile coloanei vertebrale. Acest material unic dezvoltat la Universitatea Limerick din Irlanda a demonstrat un potențial considerabil în tratamentul leziunilor măduvei spinării, conform Scitechdaily.

Leziunile măduvei spinării
Leziunile măduvei spinării. Foto: pixabay.com

Leziunile măduvei spinării

Leziunile măduvei spinării sunt o afecțiune gravă și debilitantă care poate rezulta în urma unei traume mecanice, cum ar fi un accident de mașină, o cădere sau o accidentare sportivă, sau dintr-o cauză netraumatică, cum ar fi o infecție, o inflamație sau o tumoare.

Gravitatea leziunilor măduvei spinării depinde de localizarea și de amploarea acestora. Leziunile pot varia de la o vânătaie sau o contuzie minoră până la secționarea completă a măduvei spinării, care poate duce la paralizia permanentă a membrelor afectate.

Noi speranțe

Noi cercetări efectuate la Institutul Bernal de la Universitatea din Limerick au făcut pași importanți în domeniul reparării țesutului măduvei spinării.

Potrivit cercetătorilor, noile biomateriale hibride sub formă de nanoparticule, bazate pe tehnologii din domeniul ingineriei tisulare, au fost sintetizate cu succes pentru a promova repararea și regenerarea țesuturilor afectate în urma lezării măduvei spinării.

Echipa condusă de profesorul Maurice N. Collins, profesor asociat la Școala de Inginerie a Universității din Limerick, și de doctoranda Aleksandra Serafin, a folosit atât un nou tip de material de scheletare, cât și un nou compozit polimeric conducător de electricitate, pentru a promova creșterea și generarea de noi țesuturi.

„Leziunile măduvei spinării rămân una dintre cele mai debilitante afecțiuni pe care o persoană le poate suferi în timpul vieții, afectând fiecare aspect al vieții acesteia”, a explicat profesorul Collins.

Costurile tratamentelor

„Afecțiunea debilitantă are ca rezultat paralizia sub nivelul leziunii și, numai în SUA, costurile anuale de asistență medicală pentru îngrijirea pacienților cu SCI se ridică la 9,7 miliarde de dolari. Întrucât în prezent nu există un tratament disponibil pe scară largă, cercetarea în acest domeniu este crucială pentru a găsi un tratament care să îmbunătățească calitatea vieții pacienților.

Pacienții ajung deseori imobilizați
Pacienții ajung deseori imobilizați. Foto: pixabay.com

„Domeniul ingineriei tisulare urmărește să rezolve problema globală a lipsei de organe și țesuturi donate. Astfel, a apărut o nouă tendință, sub forma biomaterialelor conductoare. Celulele din organism sunt afectate de stimularea electrică, în special celulele de natură conductivă, cum ar fi celulele cardiace sau nervoase”, a spus profesorul Collins.

Impact complex

„Impactul pe care leziunea măduvei spinării îl are asupra vieții unui pacient nu este doar fizic, ci și psihologic, deoarece poate afecta grav sănătatea mentală a pacientului, ducând la creșterea incidenței depresiei, stresului sau anxietății”, a explicat dna Serafin.

„Prin urmare, tratarea leziunilor coloanei vertebrale nu numai că va permite pacientului să meargă sau să se miște din nou, ci îi va permite să își trăiască viața la potențialul maxim, ceea ce face ca proiecte precum acesta să fie atât de vitale pentru comunitățile de cercetare și medicale.

În plus, impactul social general al furnizării unui tratament eficient pentru leziunile măduvei spinării va duce la o reducere a costurilor de sănătate asociate cu tratarea pacienților.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 mai, 2024
Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
10 mai, 2024
Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!