• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Impactul vitaminei D asupra sănătății: un nou studiu sugerează că greutatea corporală contează
Publicat: 6 februarie, 2023 14:13
Actualizat: 8 februarie, 2023 20:11

Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare au prezentat un răspuns mai slab la suplimentarea cu vitamina D, ceea ce ar putea explica disparitățile în ceea ce privește eficiența administrării acesteia în afecțiuni precum cancerul, diabetul și bolile autoimune, conform Scitechdaily.

Impactul vitaminei D
Impactul vitaminei D. Foto: storyblocks.com

Vitamina D este un nutrient esențial care joacă un rol crucial în menținerea unei bune stări de sănătate. Aceasta ajută organismul să absoarbă calciul, care este important pentru oase și dinți puternici, și, de asemenea, ajută la reglarea sistemului imunitar și la menținerea unei funcții musculare adecvate.

Impactul vitaminei D

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au descoperit noi dovezi care sugerează că modul în care se metabolizează vitamina D poate varia la persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat. Descoperirile provin dintr-o reanaliză a datelor din studiul VITAL, un studiu clinic la nivel național condus de cercetătorii de la Brigham care a explorat impactul suplimentelor de vitamina D și omega-3 asupra reducerii riscului de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral.

„Analiza datelor inițiale ale studiului VITAL a constatat că suplimentarea cu vitamina D s-a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor analize de sănătate, dar numai în rândul persoanelor cu un IMC sub 25”, a declarat Deirdre K. Tobias, ScD, epidemiolog asociat în cadrul Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham.

„Se pare că se întâmplă ceva diferit cu impactul vitaminei D la greutăți corporale mai mari, iar acest studiu poate ajuta la explicarea rezultatelor diminuate ale suplimentării pentru persoanele cu un IMC ridicat”.

Vitamina esențială

Vitamina D este un nutrient esențial implicat în multe procese biologice, ajutând organismul nostru să absoarbă minerale precum calciul și magneziul. O parte din vitamina D de care avem nevoie este produsă în organism prin lumina soarelui, iar deficiențele de vitamina D sunt adesea tratate cu suplimente.

Dovezile din studiile de laborator, cercetările epidemiologice și cercetările clinice au sugerat, de asemenea, că vitamina D poate juca un rol în incidența și evoluția cancerului și a bolilor cardiovasculare, iar aceste dovezi au fost cele care au determinat studiul VITAL inițial.

În timp ce studiul a constatat puține beneficii ale suplimentării cu vitamina D pentru prevenirea cancerului, a atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral în cohorta generală, a existat o corelație statistică între IMC și incidența cancerului, mortalitatea prin cancer și incidența bolilor autoimune. Alte studii sugerează rezultate similare în cazul diabetului de tip 2.

Un nou studiu

Noul studiu a urmărit să investigheze această corelație. „Majoritatea studiilor de acest gen se concentrează pe nivelul total de vitamina D din sânge”, a declarat JoAnn E. Manson, șef al Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham și cercetător principal al VITAL. „Faptul că am putut examina acest profil extins de metaboliți ai vitaminei D și noi biomarkeri ne-a oferit o perspectivă unică asupra disponibilității și activității vitaminei D și posibilitatea de a observa dacă metabolismul vitaminei D ar putea fi perturbat la unele persoane, dar nu și la altele.”

Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a crescut majoritatea biomarkerilor asociați cu metabolismul vitaminei D la oameni, indiferent de greutatea lor. Cu toate acestea, aceste creșteri au fost semnificativ mai mici la persoanele cu IMC ridicat.

„Am observat diferențe izbitoare după doi ani, indicând un răspuns atenuat la suplimentarea cu vitamina D în cazul unui IMC mai mare”, a spus Tobias. „Acest lucru ar putea avea implicații din punct de vedere clinic și ar putea explica unele dintre diferențele observate în ceea ce privește eficacitatea suplimentării cu vitamina D în funcție de starea de obezitate”.

„Acest studiu aruncă lumină asupra motivului pentru care observăm reduceri de 30-40 de procente în ceea ce privește decesele cauzate de cancer, bolile autoimune și alte rezultate cu suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu IMC mai mic, dar beneficii minime la cei cu IMC mai mare, sugerând că ar putea fi posibil să se obțină beneficii în întreaga populație cu o dozare mai personalizată a vitaminei D”, a mai spus Manson.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!