• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Impactul vitaminei D asupra sănătății: un nou studiu sugerează că greutatea corporală contează
Publicat: 6 februarie, 2023 14:13
Actualizat: 8 februarie, 2023 20:11

Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare au prezentat un răspuns mai slab la suplimentarea cu vitamina D, ceea ce ar putea explica disparitățile în ceea ce privește eficiența administrării acesteia în afecțiuni precum cancerul, diabetul și bolile autoimune, conform Scitechdaily.

Impactul vitaminei D
Impactul vitaminei D. Foto: storyblocks.com

Vitamina D este un nutrient esențial care joacă un rol crucial în menținerea unei bune stări de sănătate. Aceasta ajută organismul să absoarbă calciul, care este important pentru oase și dinți puternici, și, de asemenea, ajută la reglarea sistemului imunitar și la menținerea unei funcții musculare adecvate.

Impactul vitaminei D

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au descoperit noi dovezi care sugerează că modul în care se metabolizează vitamina D poate varia la persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat. Descoperirile provin dintr-o reanaliză a datelor din studiul VITAL, un studiu clinic la nivel național condus de cercetătorii de la Brigham care a explorat impactul suplimentelor de vitamina D și omega-3 asupra reducerii riscului de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral.

„Analiza datelor inițiale ale studiului VITAL a constatat că suplimentarea cu vitamina D s-a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor analize de sănătate, dar numai în rândul persoanelor cu un IMC sub 25”, a declarat Deirdre K. Tobias, ScD, epidemiolog asociat în cadrul Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham.

„Se pare că se întâmplă ceva diferit cu impactul vitaminei D la greutăți corporale mai mari, iar acest studiu poate ajuta la explicarea rezultatelor diminuate ale suplimentării pentru persoanele cu un IMC ridicat”.

Vitamina esențială

Vitamina D este un nutrient esențial implicat în multe procese biologice, ajutând organismul nostru să absoarbă minerale precum calciul și magneziul. O parte din vitamina D de care avem nevoie este produsă în organism prin lumina soarelui, iar deficiențele de vitamina D sunt adesea tratate cu suplimente.

Dovezile din studiile de laborator, cercetările epidemiologice și cercetările clinice au sugerat, de asemenea, că vitamina D poate juca un rol în incidența și evoluția cancerului și a bolilor cardiovasculare, iar aceste dovezi au fost cele care au determinat studiul VITAL inițial.

În timp ce studiul a constatat puține beneficii ale suplimentării cu vitamina D pentru prevenirea cancerului, a atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral în cohorta generală, a existat o corelație statistică între IMC și incidența cancerului, mortalitatea prin cancer și incidența bolilor autoimune. Alte studii sugerează rezultate similare în cazul diabetului de tip 2.

Un nou studiu

Noul studiu a urmărit să investigheze această corelație. „Majoritatea studiilor de acest gen se concentrează pe nivelul total de vitamina D din sânge”, a declarat JoAnn E. Manson, șef al Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham și cercetător principal al VITAL. „Faptul că am putut examina acest profil extins de metaboliți ai vitaminei D și noi biomarkeri ne-a oferit o perspectivă unică asupra disponibilității și activității vitaminei D și posibilitatea de a observa dacă metabolismul vitaminei D ar putea fi perturbat la unele persoane, dar nu și la altele.”

Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a crescut majoritatea biomarkerilor asociați cu metabolismul vitaminei D la oameni, indiferent de greutatea lor. Cu toate acestea, aceste creșteri au fost semnificativ mai mici la persoanele cu IMC ridicat.

„Am observat diferențe izbitoare după doi ani, indicând un răspuns atenuat la suplimentarea cu vitamina D în cazul unui IMC mai mare”, a spus Tobias. „Acest lucru ar putea avea implicații din punct de vedere clinic și ar putea explica unele dintre diferențele observate în ceea ce privește eficacitatea suplimentării cu vitamina D în funcție de starea de obezitate”.

„Acest studiu aruncă lumină asupra motivului pentru care observăm reduceri de 30-40 de procente în ceea ce privește decesele cauzate de cancer, bolile autoimune și alte rezultate cu suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu IMC mai mic, dar beneficii minime la cei cu IMC mai mare, sugerând că ar putea fi posibil să se obțină beneficii în întreaga populație cu o dozare mai personalizată a vitaminei D”, a mai spus Manson.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!