Cercetătorii finlandezi au descoperit care este obiceiul simplu care înlocuieşte medicamentele pentru hipertensiune, anxietate, astm sau chiar insomnie. Timpul petrecut în natură. Acesta poate elimina nevoia de a consuma anumite medicamente, arată acest studiu. Mai mult, o plimbare într-un parc, pe lângă un lac sau sau într-o zonă montană, cu mulţi copaci, toate acestea pot determina reducerea consumului medicamentelor pentru anxietate, astm, depresie, hipertensiune arterială sau insomnie.
Studiul, publicat luni în revista Occupational & Environmental Medicine, a intervievat aproximativ 6.000 de persoane aleatorii din trei dintre cele mai mari oraşe din Finlanda cu privire la obiceiul acestora de a vizita locuri cu copaci și lacuri pe o rază de un kilometru de casele lor.
Verde şi albastru pentru sănătate
Spaţiile verzi au inclus păduri, grădini, parcuri, cimitire, mlaştini, pajişti naturale şi grădini zoologice. Spaţiile albastre au inclus lacurile, râurile şi marea.
Studii anterioare au constatat că persoanele care locuiesc în apropierea spaţiilor verzi obţin beneficii semnificative pentru sănătate.
Spre exemplu, un studiu din 2016 a comparat cantitatea de plante şi vegetaţie din apropierea locuinţelor a aproape 100.000 de femei.
După opt ani, cercetătorii au descoperit că faptul că aveau acces la cele mai multe spaţii verzi a redus rata de mortalitate a femeilor cu 12% şi le-a îmbunătăţit sănătatea mentală.
Apoi, o cercetare din 2019 privind spaţiile verzi din întreaga lume a constatat că persoanele care locuiesc în apropierea unor astfel de locuri au risc mai mic de deces prematur.
Chiar şi medicii încep să prescrie timpul în natură ca tratament pentru sănătatea mintală.