Medicii ne sfătuiesc de fiecare dată să nu ignorăm fructele și legumele, care sunt extrem de importante pentru o dietă sănătoasă. Deși auzim acest lucru des, mulți dintre noi limităm consumul acestora în detrimentul altor alimente. Beneficiile fructelor și legumelor nu ar trebui, însă, ignorate. Bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, acestea ne ajută să ne menținem sănătatea și starea de bine.

Există peste 2000 de varietăți de fructe, fiecare cu nutrienți și calități poprii. Nutriționiștii recomandă consumul de fructe cât mai variate, tocmai pentru a profita din plin de beneficiile acestora.
Potrivit spotmedia.ro există câteva fructe care nu ar trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică.
Aronia este un arbust foios originar din America de Nord. În lume există mai multe specii, care cresc în special în zone umede și mlaștini.
Una dintre ele a fost naturalizată în Europa. Fructele sunt mici, negre și se dezvoltă după ce inflorescența se scutură.
Fructele de aronia sunt bogate în antioxidanți, care ajută în prevenirea cancerului, stimularea sistemului imunitar si lupta cu anumite afecțiuni.
Au puține calorii și sunt bogate în fibre. Conține o cantitate mare de vitamina C și mangan, dar și vitamina K, potasiu, vitaminele A și E și fier.
Poți consuma aronia ca atare, cu iaurturi, sub formă de siropuri, în prăjituri și conservate sub formă de gem.
Un măr pe zi ține doctorul departe
Cu siguranță ați auzit de multe ori această expresie. E bine însă să nu ne limităm la un singur măr pe zi.
Merele sunt pline de nutrienți și fibre insolubile, ca pectina, hemiceluloza și celuloza, care ajută digestia, sănătatea inimii și mențin nivelul de zahăr din sânge la valori normale.
Merele conțin vitamina C, importantă pentru imunitate, polifenoli, care ajută în lupta cu numeroase afecțiuni, printre care obezitatea, bolile neurologice și cancerul.
Este important să consumăm mărul cu coajă, deoarece unii nutrienți, ca polifenolii, se găsesc în coajă sau imediat sub aceasta. Coaja tare ajută și la curățarea și menținerea sănătății dinților.
Afinele au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale afinelor se cunosc de mult timp.
Pigmentul care le dă culoarea specifică este un flavonoid cu puternice calități antioxidante. Consumul de afine sprijină sănătatea inimii, a oaselor, sănătatea mintală și ajută la prevenirea cancerului și în managementul diabetului.
Micile fructe albastre sunt bogate și în vitamina C și K. Persoanele care iau medicamente anticoagulante trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a crește consumul de afine, pentru că vitamina K poate interfera cu tratamentul.
Banana, conținut ridicat de probiotice
Deși sunt cunoscute în special pentru conținutul mare de potasiu, bananele conțin și cantități importante de vitamina B6, vitamina C și magneziu.
În plus, sunt bogate în polifenoli și fitosteroli. Conținutul ridicat de probiotice ajută la formarea florei intestinale benefice.
Bananele verzi conțin o cantitate mare de amidon rezistent și pectină, o fibră naturală cu multiple proprietăți benefice. Ambii nutrienți ar putea aduce beneficii pentru digestie și controlul glicemiei.
O portocală, 91% din necesarul zilnic de vitamina C
Portocalele sunt fructe din familia citricelor foarte bogate în vitamina C. O singură portocală asigură 91% din necesarul zilnic din această vitamină. De asemenea, conțin potasiu, folați, tiamină, fibre și polifenoli.
Portocalele pot ajuta organismul să lupte împotriva inflamației, hipertensiunii arteriale și depunerii de colesterol.
Sucul de portocală are mulți nutrienți, dar nu și fibre. De aceea, este preferabil să consumi fructul întreg și să nu-l transformi în suc. Dacă vrei totuși să bei suc de portocale, limitează consumul la 1 pahar.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/healthy-fruit
https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries