• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Studiu în premieră mondială. Terapie cu fascicul de protoni pentru cancerul de sân administrată unor paciente în Marea Britanie
Publicat: 4 ianuarie, 2023 12:26
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:40

Trei paciente cu cancer de sân au primit o terapie de pionierat cu fascicul de protoni prin Sistemul Național de Sănătate Publică (NHS), din Marea Britanie, ca parte a unui studiu în premieră mondială, anunță The Guardian. Un tratament de înaltă tehnologie cu fascicul de protoni vizează cancerul mult mai precis decât radioterapia convențională, și poate fi administrat pacienților cu tumori crescute în zone critice, care sunt dificil de tratat.

Terapie cu fascicul de protoni
Un tratament de înaltă tehnologie cu fascicul de protoni vizează cancerul mult mai precis decât radioterapia convențională. FOTO: Pixabay.com

NHS a folosit anterior terapia pentru a trata pacienții cu tumori pe creier și măduva spinării. Studiul, primul de acest gen la nivel mondial, va compara terapia cu fascicul de protoni cu radioterapia standard la pacienții care sunt considerați cu risc crescut de probleme cardiace pe termen lung după tratamentul cu radioterapie.

„Există un potențial neexploatat în terapia cu fascicul de protoni, care poate reduce riscurile de efecte secundare în urma tratamentului pentru cancer”, a declarat profesorul David Sebag-Montefiore, fost președinte al grupului de cercetare clinică și translațională în radioterapie al Institutului Național de Cercetare a Cancerului.

Pacientele care au primit tratamentul la Centrul de Cancer Christie, din Manchester, au descris tratamentul ca fiind „extraordinar” și „foarte relaxant”.

Medicii implicați în studiu vor stabili dacă terapia cu fascicul de protoni poate ajuta la administrarea unor doze adecvate de radioterapie la sân, reducând în același timp la minimum radiațiile din jurul inimii.

Studiul  care urmează să înroleze 192 de pacienți din 22 de centre din Marea Britanie este condus de medici, oameni de știință și cercetători de la universitatea din Cambridge, Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) și Royal Marsden NHS Foundation Trust.

„Radioterapia este o parte foarte eficientă a tratamentului pentru cancerul de sân, care ajută la scăderea riscului de recidivă a cancerului și care s-a dovedit că îmbunătățește supraviețuirea”, a declarat prof. Judith Bliss, directorul unității de studii clinice și statistici de la ICR, finanțate de Institutul pentru cercetarea cancerului din Marea Britanie.

Beneficii vs riscuri

Radioterapia este foarte eficientă pentru marea majoritatea pacienților, iar beneficiile depășesc efectele secundare.

Totuși, există un risc scăzut la mai puțin de 1% din toți cei tratați, ca radioterapia să ducă la apariția unor probleme cardiace după tratament.

Riscul de probleme cardiace, mai târziu în viață, din cauza radioterapiei, poate fi mai mare de 1% pentru un grup foarte mic de pacienți cu cancer de sân.

De obicei, acest lucru se datorează faptului că, la acești pacienți, țesutul mamar și ganglionii limfatici care necesită radioterapie sunt localizați aproape de inimă sau pentru că aceștia au deja probleme cardiace.

„Deși doar un grup foarte mic de oameni este afectat de un risc mai mare de probleme cardiace mai târziu în viață, aceasta poate fi totuși o problemă serioasă”, spune Charlotte Coles, profesor de oncologie clinică a cancerului de sân la universitatea din Cambridge.

„Radioterapia standard a sânilor este cu adevărat eficientă pentru majoritatea oamenilor cu foarte puține efecte secundare, dar există un grup mic de pacienți pentru care terapia cu fascicul de protoni poate fi o opțiune mai bună”, a spus Coles, care este și cercetătorul șef al studiului. .

Pacienții despre care se estimează că au un risc potențial de 2% sau mai mare de apariție a problemelor cardiace din cauza radioterapiei vor fi invitați să participe la studiul Parable.

Aproximativ 500 din 30.000 de persoane care primesc radioterapie pentru cancerul de sân în Marea Britanie, se încadrează în această categorie.

Terapia cu fascicul de protoni a fost utilizată și în alte țări pentru a trata cancerul de sân, dar numărul acestor studii a fost mic și nu au fost raportate studii clinice care să compare direct terapia cu fascicul de protoni cu radioterapia standard.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!