Adulții mai bine hidratați par a fi mai sănătoși, dezvoltă mai puține boli de inimă și de plămâni și trăiesc mai mult decât cei care nu consumă suficiente lichide. Aceasta este concluzia unui studiu al Institutului Național de Sănătate din Marea Britanie (NIH).
Cei care au dezvoltat acest studiu au folosit datele adunate de la 11.255 de adulți pe o perioadă de 30 de ani și au analizat legăturile dintre nivelurile de sodiu seric, care cresc atunci când consumul de lichide scade, și diverși indicatori ai sănătății.
Cercetătorii au descoperit că adulții cu niveluri serice de sodiu la limita superioară a unui interval normal au fost mai predispuși la afecțiuni cronice și au prezentat semne de îmbătrânire biologică avansată, decât adulții cu niveluri de sodiu seric în intervale medii. Adulții cu niveluri mai mari au avut de asemenea, un risc mai mare de deces la o vârstă mai fragedă.
Studiul extinde cercetările publicate de oamenii de știință în martie 2022, care au găsit legături între intervale mai mari de niveluri normale de sodiu seric și riscuri crescute de insuficiență cardiacă.
Ambele descoperiri au provenit din studiul Riscul de ateroscleroză în comunități (ARIC), care include sub-studii care au implicat mii de adulți albi și de culoare din Statele Unite.
Primul sub-studiu ARIC a început în 1987 și a ajutat cercetătorii să înțeleagă mai bine factorii de risc pentru bolile de inimă, modelând în același timp liniile directoare clinice pentru tratamentul și prevenirea acestora.
Pentru această ultimă analiză, cercetătorii au evaluat informațiile împărtășite de participanții la studiu în timpul a cinci vizite medicale – primele două când aveau vârsta de 50 de ani și ultima când aveau vârsta cuprinsă între 70 și 90 de ani.
Pentru a permite o comparație corectă între modul în care hidratarea s-a corelat cu rezultatele sănătății, cercetătorii au exclus adulții care aveau niveluri ridicate de sodiu seric la verificările inițiale sau pe cei cu afecțiuni cum ar fi obezitatea, care ar putea afecta nivelurile de sodiu seric.
Ei au evaluat apoi modul în care nivelurile serice de sodiu s-au corelat cu îmbătrânirea biologică, care a fost evaluată prin intermediul a 15 markeri de sănătate.
Aceasta a inclus factori, cum ar fi tensiunea arterială sistolică, colesterolul și glicemia, care au oferit o perspectivă despre cât de bine funcționa sistemul cardiovascular, respirator, metabolic, renal și imunitar al fiecărei persoane.
Descoperirile nu dovedesc un efect cauzal, au remarcat cercetătorii, conform Medicalxpress.com. Sunt necesare studii randomizate, controlate pentru a determina dacă hidratarea optimă poate promova îmbătrânirea sănătoasă, poate preveni bolile și poate duce la o viață mai lungă.
Potrivit cercetătorilor, majoritatea oamenilor își pot crește aportul de lichide pentru a atinge nivelurile recomandate. O pot face cu apă, dar și cu alte lichide, cum ar fi sucuri, sau legume și fructe cu un conținut ridicat de apă.
Academia Națională de Medicină recomandă femeilor să bea zilnic în jur de 6-9 căni (1,5-2,2 litri) de lichide, iar bărbaților, 8-12 căni (2-3 litri).