• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Consumul scăzut de lichide duce la îmbătrânire precoce. STUDIU
Publicat: 3 ianuarie, 2023 12:57
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:49

Adulții mai bine hidratați par a fi mai sănătoși, dezvoltă mai puține boli de inimă și de plămâni și trăiesc mai mult decât cei care nu consumă suficiente lichide. Aceasta este concluzia unui studiu al Institutului Național de Sănătate din Marea Britanie (NIH).

Consumul scăzut de lichide
Cercetătorii au descoperit că adulții cu niveluri serice de sodiu la limita superioară a unui interval normal sunt predispuși să dezvolte boli cronice și prezintă semne de îmbătrânire biologică avansată, față de adulții cu niveluri de sodiu seric în intervale medii. FOTO: Pixabay.com

Cei care au dezvoltat acest studiu au folosit datele adunate de la 11.255 de adulți pe o perioadă de 30 de ani și au analizat legăturile dintre nivelurile de sodiu seric, care cresc atunci când consumul de lichide scade, și diverși indicatori ai sănătății.

Cercetătorii au descoperit că adulții cu niveluri serice de sodiu la limita superioară a unui interval normal au fost mai predispuși la afecțiuni cronice și au prezentat semne de îmbătrânire biologică avansată, decât adulții cu niveluri de sodiu seric în intervale medii. Adulții cu niveluri mai mari au avut de asemenea, un risc mai mare de deces la o vârstă mai fragedă.

Studiul extinde cercetările publicate de oamenii de știință în martie 2022, care au găsit legături între intervale mai mari de niveluri normale de sodiu seric și riscuri crescute de insuficiență cardiacă.

Ambele descoperiri au provenit din studiul Riscul de ateroscleroză în comunități (ARIC), care include sub-studii care au implicat mii de adulți albi și de culoare din Statele Unite.

Primul sub-studiu ARIC a început în 1987 și a ajutat cercetătorii să înțeleagă mai bine factorii de risc pentru bolile de inimă, modelând în același timp liniile directoare clinice pentru tratamentul și prevenirea acestora.

Pentru această ultimă analiză, cercetătorii au evaluat informațiile împărtășite de participanții la studiu în timpul a cinci vizite medicale – primele două când aveau vârsta de 50 de ani și ultima când aveau vârsta cuprinsă între 70 și 90 de ani.

Pentru a permite o comparație corectă între modul în care hidratarea s-a corelat cu rezultatele sănătății, cercetătorii au exclus adulții care aveau niveluri ridicate de sodiu seric la verificările inițiale sau pe cei cu afecțiuni cum ar fi obezitatea, care ar putea afecta nivelurile de sodiu seric.

Ei au evaluat apoi modul în care nivelurile serice de sodiu s-au corelat cu îmbătrânirea biologică, care a fost evaluată prin intermediul a 15 markeri de sănătate.

Aceasta a inclus factori, cum ar fi tensiunea arterială sistolică, colesterolul și glicemia, care au oferit o perspectivă despre cât de bine funcționa sistemul cardiovascular, respirator, metabolic, renal și imunitar al fiecărei persoane.

Descoperirile nu dovedesc un efect cauzal, au remarcat cercetătorii, conform Medicalxpress.com. Sunt necesare studii randomizate, controlate pentru a determina dacă hidratarea optimă poate promova îmbătrânirea sănătoasă, poate preveni bolile și poate duce la o viață mai lungă.

Potrivit cercetătorilor, majoritatea oamenilor își pot crește aportul de lichide pentru a atinge nivelurile recomandate. O pot face cu apă, dar și cu alte lichide, cum ar fi sucuri, sau legume și fructe cu un conținut ridicat de apă.

Academia Națională de Medicină recomandă femeilor să bea zilnic în jur de 6-9 căni (1,5-2,2 litri) de lichide, iar bărbaților, 8-12 căni (2-3 litri).

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!