• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: La fiecare 40 de secunde un om își ia viața, la nivel global. Patru gene sunt vinovate de comportamentul suicidar
Publicat: 19 decembrie, 2022 10:14
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:40

La nivel global, la fiecare 40 de secunde un om își ia viața. Noi cercetări arată că un astfel de comportament suicidar este influențat și de genetică. Peste 800.000 de oameni se sinucid în fiecare an. Cercetările arată că o persoană se sinucide nu din cauza unuia, ci a mai multor factori, iar printre aceștia se află și genetica.

comportamentul suicidar
Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. FOTO: Pixabay.com

Asta, cu toate că atunci când vorbim despre comportamentul suicidar sau de auto-vătămare, luăm în considerare doar factorii externi și rareori ne uităm la genetică. Un nou studiu dezvăluie că tendința de sinucidere la oameni nu este legată doar de factori sociali, psihologici, financiari și personali, ci este legată și de gene.

O echipă de cercetători de la Centrul Medical al Universității Duke, din SUA, a identificat patru gene care pot crește riscul de gânduri și acțiuni suicidare, scrie Interesting Engineering.

„În timp ce genele reprezintă o cantitate mică de risc în raport cu alți factori, trebuie să înțelegem mai bine căile biologice care stau la baza riscului unei persoane de a se angaja într-un comportament suicidar.

Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Cu cât știm mai multe, cu atât putem preveni mai bine aceste morți tragice”, a spus Nathan Kimbrel, profesor de psihiatrie la Duke și unul dintre autorii principali ai studiului.

Un studiu realizat pe nu mai puțin de 633.778 de foști militari americani a dezvăluit că că există diverși factori genetici potențial legați de comportamentul de auto-vătămare.

Concret, au fost identificate patru gene care s-au dovedit a fi strâns legate de comportamentul de suicid la veterani, dar nu numai. Cele patru gene sunt ESR1 (receptor de estrogen 1), DRD2 (receptor de dopamină D2), DCC (receptor de netrină 1) și TRAF3 (factor asociat receptorului TNF 3).

DRD2 este asociat cu schimbări de dispoziție, abuz de alcool, ADHD și diverse alte comportamente riscante care cresc tendințele suicidare la un individ. Receptorul de estrogen pe de altă parte este legat de factori precum depresia și tulburarea de stres post-traumatic. Gena DCC la oameni este legată de probleme psihologice, abuzul de substanțe și dezvoltare intelectuală afectată.

Cât despre gena TRAF3, aceasta este responsabilă pentru comportamentul antisocial la subiecți. Aceasta provoacă probleme mintale cum ar fi tulburarea bipolară și ADHD.

Este important de menționat că, deși aceste gene modelează comportamentele legate de sinucidere la oameni, ele nu sunt în întregime responsabile pentru actul în sine. Ele doar contribuie la factorii personali, sociali și externi care afectează viața unui individ.

„Este important de reținut că aceste gene nu îi fac pe oameni ‘predestinați’ la astfel de probleme, dar este important să înțelegem că ar putea exista riscuri sporite, în special atunci când sunt combinate cu evenimentele din viață”, a explicat unul dintre autorii studiului.

Nu este prima cercetare care evidențiază genetica din spatele sinuciderii. Multe studii anterioare indică faptul că persoanele care au un istoric de comportament suicidar în familie sunt mai predispuse să se sinucidă. Copiii ai căror părinți se sinucid sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare de a se implica în comportamente de auto-vătămare.

Unii cercetători susțin chiar că factorii genetici reprezintă 50% din comportamentul suicidar la oameni. Cu toate acestea, nu există o formulă care să măsoare în mod clar proporția în care genele afectează tendințele suicidare la oameni.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!