• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • O boală gravă de rinichi ar putea fi tratată cu medicamente pentru angina pectorală, un simptom al bolii coronariene
Publicat: 15 decembrie, 2022 19:20
Actualizat: 15 decembrie, 2022 19:20

O afecțiune gravă care poate afecta rinichii, astfel încât să nu mai funcționeze, ar putea fi tratată cu medicamente existente, arată un nou studiu realizat de cercetătorii britanici. Oamenii de știință au descoperit într-un studiu pe șoareci că medicamentele utilizate de obicei pentru a trata angina pectorală și hipertensiunea arterială au prevenit, în mare parte, deteriorarea pe termen lung a rinichilor și a sistemului cardiovascular cauzate de leziunile renale acute (AKI).

Medicamentele utilizate de obicei pentru a trata angina pectorală și hipertensiunea arterială au prevenit, în mare parte, deteriorarea pe termen lung a rinichilor. FOTO: Pixabay.com

Experții speră că descoperirile vor deschide calea pentru un tratament îmbunătățit al AKI, o boală comună care apare în aproximativ 20% din spitalizările de urgență din Marea Britanie.

Afecțiunea este de obicei cauzată de alte boli care reduc fluxul de sânge către rinichi sau din cauza toxicității cauzate de unele medicamente. AKI trebuie tratată rapid pentru a preveni moartea.

Chiar dacă rinichii se recuperează, AKI poate provoca leziuni de lungă durată rinichilor și sistemului cardiovascular.

Dintre cei care supraviețuiesc unui episod de AKI, 30% rămân cu insuficiență renală cronică (IRC). Restul de 70% care își recuperează funcția completă a rinichilor prezintă un risc de aproape 30 de ori mai mare de a dezvolta IRC.

O echipă de la universitatea din Edinburgh, din Regatul Unit, a descoperit că pacienții cu AKI aveau niveluri crescute de endotelină în sânge, o proteină care activează inflamația și provoacă îngustarea vaselor de sânge. Nivelurile de endotelină au rămas ridicate mult timp după recuperarea funcției renale.

După ce au constatat aceeași creștere a nivelului de endotelină la modele de șoarece cu AKI, experții au tratat animalele cu medicamente care blochează sistemul de endoteline.

Medicamentele utilizate în mod normal pentru tratarea anginei și hipertensiunii arteriale acţionează prin oprirea producţiei de endoteline sau prin închiderea receptorilor de endotelină din celule.

Șoarecii au fost monitorizați pe o perioadă de patru săptămâni după AKI. Cei care au fost tratați cu medicamente care blochează endotelina au avut tensiune arterială mai scăzută, mai puțină inflamație și cicatrici reduse la rinichi.

Vasele lor de sânge au fost mai relaxate și funcția rinichilor a fost, de asemenea, îmbunătățită, în comparație cu șoarecii netrați.

Studiul, care a fost publicat în revista Science Translational Medicine, a fost finanțat de Medical Research Council și British Heart Foundation.„

AKI este o afecțiune dăunătoare, în special la persoanele în vârstă și chiar și cu recuperare poate avea un impact pe termen lung asupra sănătății unei persoane”, a declarat dr. Bean Dhaun, lector clinic principal și consultant onorific în nefrologie la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh.

Studiul arată că blocarea sistemului de endoteline previne deteriorarea pe termen lung a AKI la șoareci. Întrucât medicamentele sunt deja disponibile și utilizate, cercetătorii speră să poate trece rapid la studiile clinice pe oameni.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 septembrie, 2023
Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”
7 august, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu: Femeile rome nu știau că au dreptul să fie incluse în Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin
7 august, 2023
Marketing Digital pentru Sănătate: EWdigital Îți Deschide Uși Online (A)
2 august, 2023
Deputatul și chirurgul Achimaș-Cadariu, despre cazul gravidei care a născut pe trotuar: „S-au descalificat”
28 iulie, 2023
Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood? Înseamnă să fie vizibili în zâmbet toți cei 12 ...

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood și cum îl obții cu ajutorul ortodonției

În emisiunea pe care o puteți urmări după aceste rânduri veți afla de la Alina ...

Asociația Oameni Buni: Ajutăm Bolnavii de Cancer

Pentru a îmbunătății aspectul de coajă de portocală a pielii există o serie de proceduri ...

Tratament eficient anticelulită la Cluj cu Eximia Med 7.0

Durerile cervicale reprezintă a 4-a cea mai des întâlnită cauză de handicap temporar. Anual, peste ...

Iată cum scăpați de durerile cervicale!

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de ...

Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”

Tratamentele pentru riduri și îmbătrânirea pielii sunt subiecte de interes pentru multe persoane, în special ...

Tratamente pentru riduri și îmbătrânirea pielii

Pentru a preveni diverse afecțiuni oculare, e important să avem un rol pro-activ și să ...

Cum să previi diverse afecțiuni oculare VIDEO
Success message!
Warning message!
Error message!