Cercetătorii au descoperit schimbări în rețeaua proeminentă a creierului când o persoană suferă o traumă. Expunerea la traume poate schimba viața, iar cercetătorii vor să afle mai multe despre modul în care evenimentele traumatice ne pot schimba fizic creierul. Dar aceste schimbări nu au loc din cauza rănilor fizice, ci, mai degrabă, creierul pare să se reconecteze după aceste experiențe.

Cercetătorii Laboratorului ZVR de la Institutul Del Monte pentru Neuroscience de la Universitatea din Rochester, condus de profesorul asistent Benjamin Suarez-Jimenez. , Ph.D încearcă să înțeleagă mecanismele implicate în aceste schimbări și modul în care creierul învață despre un anumit mediu și prezice amenințările.
„Învățăm mai multe despre modul în care oamenii expuși la traume învață să facă distincția între ceea ce este sigur și ceea ce nu este. Creierul lor ne oferă o perspectivă asupra a ceea ce ar putea merge prost în mecanismele specifice care sunt afectate de expunerea la traume, mai ales atunci când este implicată emoția”, a spus Suarez-Jimenez, care a început această lucrare ca post-doctorat în laboratorul Yuval Neria, profesor la Columbia University Irving Medical Center.
Cercetările lor, publicate recent în „Communications Biology”, au identificat schimbări în rețeaua de proeminență, un mecanism din creier folosit pentru învățare și supraviețuire, la persoanele expuse la traume (cu și fără psihopatologii, inclusiv PTSD, depresie și anxietate).
Folosind fMRI, cercetătorii au înregistrat activitatea în creierul participanților în timp ce se uitau la cercuri de dimensiuni diferite, doar o dimensiune a fost asociată cu un mic șoc (sau amenințare). Odată cu schimbările din rețeaua de proeminență, cercetătorii au descoperit o altă diferență. Aceasta în cadrul grupului de rezistență expus la traume.
Ei au descoperit că creierele persoanelor expuse la traume fără psihopatologii compensau schimbările în procesele lor cerebrale prin angajarea rețelei de control executiv – una dintre rețelele dominante ale creierului.
„A ști ce să cauți în creier atunci când cineva este expus la traume ar putea avansa în mod semnificativ tratamentele”, a spus Suarez-Jimenez, co-primul autor cu Xi Zhu, Ph.D., profesor asistent de neurobiologie clinică la Columbia.
Datele cercetării pe larg le puteți afla de aici.