• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Decoperirie: Un nou tratament pentru autism îmbunătățește semnificativ abilitățile sociale și funcția creierului
Publicat: 6 decembrie, 2022 15:42
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:12

Tratamentul provocă modificări neurologice, inclusiv o scădere a inflamației și o creștere a funcționalității, spun cercetătorii. Un studiu recent al Universității din Tel Aviv a constatat că terapia cu camera de presiune a îmbunătățit considerabil abilitățile sociale și starea creierului autist. Cercetarea a fost efectuată pe animale cu autism. 

nou tratament pentru autism
Noul tratament îmbunătățește semnificativ abilitățile sociale și funcția creierului. FOTO: Pixabay.com

Cercetarea a fost efectuată pe animale cu autism. Cercetătorii au descoperit schimbări în creier, inclusiv o scădere a neuroinflamației, care a fost legată de autism. În plus, funcționarea socială a modelelor animale tratate în camera de presiune s-a îmbunătățit semnificativ. Succesul cercetării are implicații semnificative pentru aplicabilitatea și înțelegerea terapiei cu camere de presiune în tratamentul autismului.

Inbar Fischer, doctorand  în laboratorul Dr. Boaz Barak de la Universitatea din Tel Aviv, Școala de Neuroștiință Sagol și Școala de Științe Psihologice, a condus echipa care a făcut descoperirea. Descoperirile au fost publicate recent în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

Potrivit lui Fischer și Barak în medicina hiperbară pacienții sunt puși în camere speciale unde presiunea atmosferică este mai mare decât presiunea pe care o experimentăm la nivelul mării și, de asemenea, li se oferă oxigen 100% pentru a respira. Medicina hiperbară este deja utilizată pentru a trata o gamă largă de afecțiuni medicale și este considerată sigură. În ultimii ani, s-au acumulat dovezi științifice că anumite protocoale de tratamente hiperbarice stimulează furnizarea de sânge și oxigen a creierului, crescând astfel funcția creierului.

Dr. Barak: „Cauzele medicale ale autismului sunt numeroase și variate și, în cele din urmă, creează spectrul autist divers cu care suntem familiarizați. Aproximativ 20 la sută din cazurile de autism de astăzi sunt explicate prin cauze genetice, adică cele care implică defecte genetice, dar nu neapărat cele care sunt moștenite de la părinți. În ciuda varietății surselor de autism, întregul spectru de probleme comportamentale asociate cu acesta este încă inclus sub titlul general unic de „autism”, iar tratamentele și medicamentele oferite nu corespund neapărat direct motivului pentru care s-a dezvoltat autismul.”

„Am descoperit că tratamentul în camera de presiune îmbogățită cu oxigen reduce inflamația din creier și duce la o creștere a exprimării substanțelor responsabile de îmbunătățirea aportului de sânge și oxigen a creierului și, prin urmare, a funcției creierului. În plus, am observat o scădere a numărului de celule microgliale, celule ale sistemului imunitar care indică inflamația, care este asociată cu autismul”, spune Barak.

„Spre surprinderea noastră, descoperirile au arătat o îmbunătățire semnificativă a comportamentului social al modelelor animale de autism care au suferit tratament în camera de presiune, comparativ cu cei din grupul de control, care au fost expuși la aer la presiune normală și fără îmbogățire cu oxigen. Modelele de animale care au fost supuse tratamentului au manifestat un interes social crescut, preferând să petreacă mai mult timp în compania animalelor noi la care au fost expuse în comparație cu modelele animale din grupul de control”, spun cercetătorii.

Aici găsiți toate detaliile studiului publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro
18 martie, 2024
5 ani de realizări medicale remarcabile și responsabilitate pentru siguranța pacienților la Spitalul Regina Maria Cluj

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!