Săritul peste mese, postul și mâncatul la masă prea aproape de alte persoane cresc riscul de mortalitate, arată ultimul studiu realizat de Departamentul de Medicină Preventivă din cadrul Centrului de Științe a Sănătății de la Universitatea din Tennessee, Memphis. TN, SUA.
În ultima vreme, postul intermitent este promovat pe scară largă ca o soluție pentru pierderea în greutate, sănătatea metabolică și prevenirea bolilor.
În acest context, un studiu publicat în Jurnalul American al Academiei de Nutriție și Dietetică este relevant pentru segmentul mare din populație care mănâncă mai puțin de trei mese pe zi. Cercetarea noastră a arătat că persoanele care mănâncă o singură masă pe zi au mai multe șanse de a muri decât cei care au mâncat mai multe zilnic
Consumul unei singure mese pe zi este asociat cu un risc crescut de mortalitate la adulții americani de 40 de ani și peste, potrivit cercetătorilor.
De asemenea, săritul peste micul dejun este asociat cu un risc mai mare de mortalitate prin boli cardiovasculare. În timp ce lipsa mesei de prânz sau cina, sunt asociate cu mortalitate din diverse cauze.
Chiar și în rândul persoanelor care mănâncă trei mese pe zi, consumul a două mese adiacente la o distanță mai mică sau egală cu 4,5 ore este asociat cu un risc mai mare de deces din toate cauzele.
Anchetatorii au analizat datele dintr-o cohortă de peste 24.000 de adulți americani cu vârsta de 40 de ani și peste, care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES) între 1999 și 2014.
NHANES colectează o gamă largă de date legate de sănătate pentru a evalua dieta, starea nutrițională, sănătatea generală, istoricul bolii și comportamentele de sănătate la fiecare doi ani.
Starea mortalității și cauza celor 4.175 de decese identificate în acest grup au fost stabilite din fișierul NHANES privind mortalitatea legată de uz public. Anchetatorii au observat o serie de caracteristici comune în rândul participanților care mănâncă mai puțin de trei mese pe zi (aproximativ 40% dintre respondenți). Printre aceștia sunt tineri, bărbați, negri nehispanici,cu o educație și venituri mai mici, sfumători, consumatori de alcool, care mănâncă alimente mai puțin hrănitoare, mai multe gustări și, implicit, un aport mai mic de energie în general.
Cercetătorii au explicat că săritul peste mese înseamnă de obicei ingerarea unei încărcături mai mari de energie la un moment dat, ceea ce poate agrava povara reglării metabolismului glucozei și poate duce la o deteriorare metabolică ulterioară. Acest lucru poate explica, de asemenea, asocierea dintre un interval de masă mai scurt și mortalitate, deoarece un timp mai scurt între mese ar avea ca rezultat o încărcare energetică mai mare în perioada dată.
Studiul poate fi consultat aici.