• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Săritul peste mese și postul pot crește riscul de mortalitate
Publicat: 29 noiembrie, 2022 12:25
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:27

Săritul peste mese, postul și mâncatul la masă prea aproape de alte persoane cresc riscul de mortalitate, arată ultimul studiu realizat de Departamentul de Medicină Preventivă din cadrul Centrului de Științe a Sănătății de la Universitatea din Tennessee, Memphis. TN, SUA.

Stresul si postul cresc riscul de mortalitate
FOTO: pixabay.com

În ultima vreme, postul intermitent este promovat pe scară largă ca o soluție pentru pierderea în greutate, sănătatea metabolică și prevenirea bolilor.

În acest context, un studiu publicat în Jurnalul American al Academiei de Nutriție și Dietetică este relevant pentru segmentul mare din populație care mănâncă mai puțin de trei mese pe zi. Cercetarea noastră a arătat că persoanele care mănâncă o singură masă pe zi au mai multe șanse de a muri decât cei care au mâncat mai multe zilnic

Consumul unei singure mese pe zi este asociat cu un risc crescut de mortalitate la adulții americani de 40 de ani și peste, potrivit cercetătorilor.

De asemenea, săritul peste micul dejun este asociat cu un risc mai mare de mortalitate prin boli cardiovasculare. În timp ce lipsa mesei de prânz sau cina, sunt asociate cu mortalitate din diverse cauze.

Chiar și în rândul persoanelor care mănâncă trei mese pe zi, consumul a două mese adiacente la o distanță mai mică sau egală cu 4,5 ore este asociat cu un risc mai mare de deces din toate cauzele.

Anchetatorii au analizat datele dintr-o cohortă de peste 24.000 de adulți americani cu vârsta de 40 de ani și peste, care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES) între 1999 și 2014.

NHANES colectează o gamă largă de date legate de sănătate pentru a evalua dieta, starea nutrițională, sănătatea generală, istoricul bolii și comportamentele de sănătate la fiecare doi ani.

Starea mortalității și cauza celor 4.175 de decese identificate în acest grup au fost stabilite din fișierul NHANES privind mortalitatea legată de uz public. Anchetatorii au observat o serie de caracteristici comune în rândul participanților care mănâncă mai puțin de trei mese pe zi (aproximativ 40% dintre respondenți). Printre aceștia sunt tineri, bărbați, negri nehispanici,cu o educație și venituri mai mici, sfumători, consumatori de alcool, care mănâncă alimente mai puțin hrănitoare, mai multe gustări și, implicit, un aport mai mic de energie în general.

Cercetătorii au explicat că săritul peste mese înseamnă de obicei ingerarea unei încărcături mai mari de energie la un moment dat, ceea ce poate agrava povara reglării metabolismului glucozei și poate duce la o deteriorare metabolică ulterioară. Acest lucru poate explica, de asemenea, asocierea dintre un interval de masă mai scurt și mortalitate, deoarece un timp mai scurt între mese ar avea ca rezultat o încărcare energetică mai mare în perioada dată.

Studiul poate fi consultat aici.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
16 noiembrie, 2023
Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos
17 octombrie, 2023
4 000 de beneficiari ai atelierelor gratuite „Nutritie pentru SuperEroi”, in Cluj-Napoca si Ploiesti
22 septembrie, 2023
Află cum să rămâi sănătos și în formă până la adânci bătrâneți VIDEO
29 august, 2023
Zahărul se ascunde în mai multe alimente decât îți poți imagina – INVITAT prof Dan Vodnar
24 martie, 2023
La ce detalii să fii atent dacă vrei să cumperi pește proaspăt

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!