• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Smartphone-ul NU este nociv pentru dezvoltarea copilului
Publicat: 28 noiembrie, 2022 12:57
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:36

Vești bune pentru părinți și copii. În timp ce unele studii recente arată că folosirea unui telefon smart reduce creativitatea,  altele vin să contrazică această afirmație și spun că somnul, notele de la școală și sănătatea emoțională a copiilor nu sunt afectate de utilizarea unui telefon inteligent. Un studiu al Universității Stanford, publicat în jurnalul de specialitate Child Development arată că nu există o legătură semnificativă între deținerea unui telefon în copilărie și bunăstarea copiilor.

Smartphone-ul NU este nociv
Somnul și notele de la școală nu sunt afectate de folosirea unui telefon inteligent. FOTO: pixabay.com

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 250 de copii din familii cu venituri reduse din nordul Californiei timp de cinci ani. Aceștia au vrut să vadă care este nivelul bunăstării mentale şi emoţionale pe măsură ce ajungeau în posesia primului lor smartphone.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că vârsta la care copiii au primit primele telefoane nu a avut un impact semnificativ asupra notelor, obiceiurilor de somn sau simptomelor de depresie ale acestora.

Somnul şi notele la şcoală, neafectate de deţinerea unui telefon

„Am constatat că dacă micuţii au avut sau nu un telefon mobil şi când au avut primul lor telefon mobil nu pare să aibă legături semnificative cu bunăstarea lor şi cu rezultatele dezvoltării lor” a declarat autoarea Xiaoran Sun.

„Nu pare să existe o regulă de aur privind aşteptarea până în clasa a opta sau până la o anumită vârstă pentru a-i lua copilului primul telefon”, mai spune specialista.

Copiii aveau între şapte şi 11 ani când a început studiul, şi între 11 şi 15 ani când s-a încheiat. Vârsta medie la care au primit primele lor telefoane a fost de 11,6 ani, iar rata de deţinere a telefoanelor a crescut brusc între 10,7 şi 12,5 ani.

În această perioadă, jumătate dintre copiii înscrişi în studiu au primit primul lor telefon. Aproape toți copiii aveau telefoane până la vârsta de 15 ani, iar 99% din acestea erau smartphone-uri.

Fiecare copil și unul dintre părinți au trecut printr-o evaluare inițială de bază la începutul studiului, plus evaluări anuale de monitorizare.

În timpul evaluărilor, cercetătorii au notat dacă fiecare copil a primit un telefon în acel an și dacă acesta era un smartphone. De asemenea, aceștia au notat simptomele depresiei fiecărui copil, notele școlare, ora de culcare, ora de trezire și somnolența generală din timpul zilei. După fiecare vizită, copiii au purtat accelerometre timp de o săptămână pentru a-i ajuta pe cercetători să măsoare debutul și durata somnului.

Cercetătorii au controlat factorii care ar fi putut distorsiona rezultatel studiului, inclusiv vârsta fiecărui copil la începutul studiului, sexul şi data naşterii, ţara de origine, starea civilă şi nivelul de educaţie al părinţilor, venitul familiei, cât de des se vorbea engleza acasă şi nivelul de apropiere de pubertate a celor mici.

Smartphone-ul, bun sau nu pentru copii

Experţii au observat unele schimbări după ce copiii au primit primele telefoane. În timp ce indicatorii de depresie ai întregului grup au scăzut în timp, scăderea a fost mai lentă atunci când copiii deţineau telefoane decât atunci când nu aveau.

Cercetătorii au observat, de asemenea, uşoare diferenţe în ceea ce priveşte somnul. Părinţii au raportat că micuţii  au dormit mai puţin noaptea, atunci când deţineau un telefon faţă de perioada în care nu deţineau unul.

În cele din urmă, însă, Sun şi colegii ei au considerat că aceste diferenţe sunt prea mici pentru a fi semnificative din punct de vedere statistic. Ei au concluzionat că, în general, deținerea unui telefon nu a avut o legătură pozitivă sau negativă cu bunăstarea generală a copiilor.

„Acestea sunt tendințe medii la nivel de populație. Încă pot exista diferențe individuale. Asta nu înseamnă că nu poți să eviți să iei telefon copilului tău dacă crezi că îi ia prea mult timp de odihnă”, spune cercetătoarea.

Societatea canadiană de pediatrie a publicat, de asemenea, noi orientări în jurul timpului petrecut în fața ecranului pentru copiii mici și preșcolari. În cazul în care recomandarea era o limită fermă de o oră pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, acum nu se mai sugerează o limită strictă pentru acest grup de vârstă. Noile orientări spun în continuare că micuții cu vârste cuprinse între doi și cinci ani ar trebui să aibă doar o oră pe zi de „timp sedentar petrecut în fața ecranului”, dar acum se acordă o atenție sporită pentru utilizări interactive suplimentare, inclusiv programe și seri de film în familie.

De asemenea, se recomandă în continuare zero timp petrecut în fața ecranelor pentru copiii mai mici de doi ani, cu excepția conversațiilor video cu cei dragi.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro
18 martie, 2024
5 ani de realizări medicale remarcabile și responsabilitate pentru siguranța pacienților la Spitalul Regina Maria Cluj

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!