Ziua Națională fără tutun se sărbătorește în fiecare an în aceeași zi și lună din an și are ca scop conștientizarea populației în ceea ce privește beneficiile renunțării la fumat.
Agenţia Naţională Antidrog organizează, în această lună, în toate cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, activități de informare, educare și conștientizare în ceea ce privește riscurile la care se expun cei care fumează.
Organizatorii campaniei trag un semnal de alarmă asupra riscurilor asociate fumatului, atât la nivel individual, cât și la nivel social, prin amprenta nocivă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.
La nivel naţional, potrivit rezultatelor ultimului studiu (General Population Survey) realizat de Agenţia Naţională Antidrog, după alcool, fumatul înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populaţia României.
Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, iar pentru 12,4% acest comportament a apărut înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).
Pentru a proba necesitatea unei intervenţii, cei care au fumat cel puţin o dată în viaţă au fost întrebaţi dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat şi despre consecinţele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceştia au menţionat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcţie de mediul de rezidenţă al subiecţilor, arată o pondere mai mică pentru respondenții din zona rurală (8,9% faţă 13,9%) de a solicita unui cadru medical informaţii referitoare la fumat și consecinţele asociate acestui comportament.