4 bebeluși ar fi murit în ultimele două săptămâni la Ginecologie 1, Cluj Napoca, în condiții care nu sunt, în momentul de față, elucidate, scrie pe Pagina sa de Facebook Alexandra Oană, lider grup consilieri locali USR. Ea susține că, în absența explicațiilor oficiale din partea autorităților, reprezentanții spitalului arată cu degetul spre părinți, însă aceștia au motive să suspecteze că moartea copiilor a fost cauzată de infecții nosocomiale.
UPDATE: De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a informat că nici vorbă de patru decese. A fost doar unul singur la un copil cu multiple probleme medicale.
Prefectul de Cluj, Irina Munteanu, a declarat pentru BuzzNews.ro că DSP Cluj a preluat cazul: „DSP a realizat verificari si a preluat probe. Se asteapta rezultatele de laborator”, a informat prefectul.
O ancheta internă e în derulare acum în spital, însă când patru nou-născuți mor la intervale de câteva zile unul după altul, acest lucru nu e suficient. E nevoie de un control al DSP și chiar de un control de la Ministerul Sănătății, spune Alexandra Oană.
„Când copilul tău moare, la câteva săptămâni după ce s-a născut, cel mai mic lucru e să primești o explicație clară legat de ce s-a întâmplat. Orice altceva este inacceptabil! O încercare de mușamalizare ar fi revoltătoare față de copiii morți și de o iresponsabilitate criminală față de toți copiii care urmează să se nască acolo.
Un alt lucru care mi se pare inacceptabil e că în 2022, în Cluj-Napoca, viitoarele mame nu au o maternitate unde să nască în condiții decente, fără risc de infecții și cu cea mai bună îngrijire posibilă pentru copil și mamă.
La GINE 1 nu s-a putut face o simplă cultură de sânge pentru unul dintre bebeluși decedați, întrucât spitalul nu dispune de recipiente pentru hemocultură, iar GINE 2 e construit pe locația unui fost grajd.
Acesta este respectul pe care orașul acesta îl are față de femei și copii? Atâta putem face pentru mame și nou-născuți într-unul din momentele în care sunt cel mai vulnerabili, adică atunci când copiii vin pe lume?
Urgența unei noi maternități în Cluj-Napoca este un subiect despre care colegii mei au vorbit deja de ani buni. Emanuel Ungureanu a pus pe agendă subiectul vorbind despre condițiile improprii de la spitalul Stanca, iar colegii mei Adriana Cristian și Mihai Iepure au continuat să solicite inițierea demersurilor pentru construirea unei maternități noi, în care copiii să beneficieze de cel mai bun start în viață.
Dacă nici acum nu înțelegem că așa nu se mai poate continua, atunci nu știu ce ne-ar putea determina să o facem”, mai scrie Alexandra Oană.
Ministerul Sănătății dezminte: nu există informații referitoare la 4 decese
La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj -Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM.
Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public.
Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM în spitalele din România și a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei și prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți