Una dintre afecțiunile care pot să apară la nivelul cavității bucale sunt aftele. Le știți, acele mici formațiuni dureroase, de culoare albă, care apar uneori la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limbă și pe suprafața internă a obrajilor sau a buzelor. Chiar dacă nu reprezintă o afecțiune gravă, crează multe neplăceri cu simptome neplăcute.
Despre aftele bucale și despre cum le tratăm am vorbit la Reporter Medical cu Dr. Simona Nitu, medic specialist în medicină de familie cu competență în homeopatie. Doamna Nițu este totodată președintele Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie din România.
Cauzele apariției aftelor
Cauzele apariției aftlelor sunt diverse, factorul genetic având un rol important. De asemenea, pot să apară din cauza unor leziuni care se produc la nivelul cavității bucale, de exemplu în cazul unui periaj excesiv sau în cazul utilizării unui aparat dentar.
O altă cauză poate fi carența unei vitamine (din grupul vitaminelor B sau Zinc). Pot să apară în urma unei reacții alergice la o bacterie sau un virus prezent în zona cavității bucale. La adulții cu afecțiuni intestinale cronice cum este Bola Crohn, colita ulceroasă sau chiar prezența bacteriei Helicobacter pylori poate fi o cauză a apariției aftelor.
Aftlele bucale nu sunt contagioase.
Gestionarea aftelor bucale
Există mai posibilități de gestionare a acestei afecțiuni. Se recomandă o igienă riguroasă a cavității bucale, cu utilizarea apei de gură după fiecare masă și aplicarea unui produs cu proprietăți antiseptice, antinflamatoare și anestezice. Un astfel de produs este sprayul Dentosept Maxi, pentru adulți, sau sprayul Dentosept Mini, pentru copii.
O altă variantă de gestionare a aftelor propusă de Dr. Simona Nițu este completarea tratamentului local cu gemoderivate. Astfel, la copii se recomandă utilizarea Extractului din muguri de Brad, Plantextrakt, iar la adulți Polygemma 5 – Cavitate Bucală şi Gât cu evitarea mâncărurilor acide, picante și a prăjelilor.
Vindecarea poate să dureze între 5 zile și 3 săptămâni. Se recomandă să ne adresăm medicului dacă simptomele sunt foarte supărătoare si nu se ameliorează după 2-3 zile.