Conform Academiei de Prim Ajutor, roșul în gât nu este provocat de alimentele reci. Durerile de gât nu apar pentru că au fost consumate alimente reci înainte. Aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze.
Iată care sunt acestea:
– O infecție bacteriană sau virală – cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc.
– Respiratul pe gură – este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât.
– Gripa
– Corpi străini rămași la nivelul gâtului.
Se poate preveni „roșul în gât”?
Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru are efect cu ajutorul unei alimentații echilibrate și nu se întâmplă peste noapte, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată.
Uneori este recomandat să dăm copiilor alimente reci
Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Astfel, pentru binele copilului trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar.
Vezi și:
Proiect OUG: Românii neasigurați vor avea acces la servicii medicale de bază
4 MOTIVE pentru care IOCN este apelat prioritar de oameni din toată ţara
VIDEO: Smida Jazz Festival, în weekend la munte! DETALII de la Răzvan Scurtu, director executiv