• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Profesorul Achimaș: Suntem departe de o lege care să impună sancțiuni celor care nu merg la medic pentru servicii de prevenție
Publicat: 27 mai, 2022 16:01
Actualizat: 18 noiembrie, 2023 19:23

Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, crede că România e departe de o lege care să sancționeze persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile de prevenție. Deputatul a reacționat în urma unei declarații făcute de președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, potrivit căreia pachetele medicale de prevenție vor deveni obligatorii din 2023, iar cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sancționați.

„Înainte de a aplica sancțiuni, trebuie clarificat ce pachete medicale de prevenție putem oferi, unde putem acoperi în totalitate pachetul și să informăm foarte corect populația. Acum, cel puțin, suntem departe de o lege care să introducă astfel de sancțiuni.
Degeaba dăm vina pe oameni care nu știu despre ce este vorba. Fără o educație sanitară corectă făcută în școli, începută din primele clase, nu poți să pretinzi ca un tânăr sau ulterior un adult să se prezinte la medic.

Există situații în care pacienții nu pot fi sancționați. Să luăm profilaxia primară, vaccinarea. Dacă o pacientă este identificată cu cancer de col uterin și nu s-a vaccinat, îi dăm o amendă? Dar dacă statul nu a pus la dispoziție vaccinul cum s-a întâmplat în anii aceștia, ce ne facem? Responsabilitatea este una mai complexă și aparține tuturor celor implicați în sistem”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș.

Profesorul Achimaș, care este coordonatorul Planului Național de Combatere a Cancerului, spune că sistemul are și alte carențe.

„Știm că zona în care funcționează screeningul cel mai bine este zona de nord-vest dar chiar și aici lucrurile sunt departe de ideal și sunt zone total neacoperite.

Nu găsim vaccinuri, nu avem rețea pentru screeningul de col uterin, nu avem rețea nici pentru screeningul de cancer mamar, mai avem niște programe de screening pentru cancerul de colon care funcționează în regiunea sud, sud-vest. Așa, dacă le punem cap la cap, avem de toate. Problema e că nu avem de toate pentru toți.

Dacă stăm și evaluăm câte mamografe avem, ce rețea putem construi, s-ar putea să avem din nou niște probleme. În plus, e un deficit și de specialiști. De aceea venim cu propunerea Planului Național de Combatere a Cancerului, prin el putem forma specialiști, să creăm rețele, există bani europeni. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost un partener important în construcția Planului de Cancer, iar pachetul medical de prevenție e în concordanță cu acest plan.

Va trebui să bugetăm și noi vaccinuri și teste pentru screening iar din bani europeni putem construi rețelele și putem face informarea și educația pentru sănătate, care stau la baza întregului concept”, a încheiat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 aprilie, 2024
Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
4 aprilie, 2024
Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată
28 martie, 2024
Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv
27 martie, 2024
Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică
27 martie, 2024
De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!