Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, crede că România e departe de o lege care să sancționeze persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile de prevenție. Deputatul a reacționat în urma unei declarații făcute de președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, potrivit căreia pachetele medicale de prevenție vor deveni obligatorii din 2023, iar cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sancționați.
„Înainte de a aplica sancțiuni, trebuie clarificat ce pachete medicale de prevenție putem oferi, unde putem acoperi în totalitate pachetul și să informăm foarte corect populația. Acum, cel puțin, suntem departe de o lege care să introducă astfel de sancțiuni.
Degeaba dăm vina pe oameni care nu știu despre ce este vorba. Fără o educație sanitară corectă făcută în școli, începută din primele clase, nu poți să pretinzi ca un tânăr sau ulterior un adult să se prezinte la medic.
Există situații în care pacienții nu pot fi sancționați. Să luăm profilaxia primară, vaccinarea. Dacă o pacientă este identificată cu cancer de col uterin și nu s-a vaccinat, îi dăm o amendă? Dar dacă statul nu a pus la dispoziție vaccinul cum s-a întâmplat în anii aceștia, ce ne facem? Responsabilitatea este una mai complexă și aparține tuturor celor implicați în sistem”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș.
Profesorul Achimaș, care este coordonatorul Planului Național de Combatere a Cancerului, spune că sistemul are și alte carențe.
„Știm că zona în care funcționează screeningul cel mai bine este zona de nord-vest dar chiar și aici lucrurile sunt departe de ideal și sunt zone total neacoperite.
Nu găsim vaccinuri, nu avem rețea pentru screeningul de col uterin, nu avem rețea nici pentru screeningul de cancer mamar, mai avem niște programe de screening pentru cancerul de colon care funcționează în regiunea sud, sud-vest. Așa, dacă le punem cap la cap, avem de toate. Problema e că nu avem de toate pentru toți.
Dacă stăm și evaluăm câte mamografe avem, ce rețea putem construi, s-ar putea să avem din nou niște probleme. În plus, e un deficit și de specialiști. De aceea venim cu propunerea Planului Național de Combatere a Cancerului, prin el putem forma specialiști, să creăm rețele, există bani europeni. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost un partener important în construcția Planului de Cancer, iar pachetul medical de prevenție e în concordanță cu acest plan.
Va trebui să bugetăm și noi vaccinuri și teste pentru screening iar din bani europeni putem construi rețelele și putem face informarea și educația pentru sănătate, care stau la baza întregului concept”, a încheiat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.