• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Profesorul Achimaș: Suntem departe de o lege care să impună sancțiuni celor care nu merg la medic pentru servicii de prevenție
Publicat: 27 mai, 2022 16:01
Actualizat: 18 noiembrie, 2023 19:23

Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, crede că România e departe de o lege care să sancționeze persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile de prevenție. Deputatul a reacționat în urma unei declarații făcute de președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, potrivit căreia pachetele medicale de prevenție vor deveni obligatorii din 2023, iar cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sancționați.

„Înainte de a aplica sancțiuni, trebuie clarificat ce pachete medicale de prevenție putem oferi, unde putem acoperi în totalitate pachetul și să informăm foarte corect populația. Acum, cel puțin, suntem departe de o lege care să introducă astfel de sancțiuni.
Degeaba dăm vina pe oameni care nu știu despre ce este vorba. Fără o educație sanitară corectă făcută în școli, începută din primele clase, nu poți să pretinzi ca un tânăr sau ulterior un adult să se prezinte la medic.

Există situații în care pacienții nu pot fi sancționați. Să luăm profilaxia primară, vaccinarea. Dacă o pacientă este identificată cu cancer de col uterin și nu s-a vaccinat, îi dăm o amendă? Dar dacă statul nu a pus la dispoziție vaccinul cum s-a întâmplat în anii aceștia, ce ne facem? Responsabilitatea este una mai complexă și aparține tuturor celor implicați în sistem”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș.

Profesorul Achimaș, care este coordonatorul Planului Național de Combatere a Cancerului, spune că sistemul are și alte carențe.

„Știm că zona în care funcționează screeningul cel mai bine este zona de nord-vest dar chiar și aici lucrurile sunt departe de ideal și sunt zone total neacoperite.

Nu găsim vaccinuri, nu avem rețea pentru screeningul de col uterin, nu avem rețea nici pentru screeningul de cancer mamar, mai avem niște programe de screening pentru cancerul de colon care funcționează în regiunea sud, sud-vest. Așa, dacă le punem cap la cap, avem de toate. Problema e că nu avem de toate pentru toți.

Dacă stăm și evaluăm câte mamografe avem, ce rețea putem construi, s-ar putea să avem din nou niște probleme. În plus, e un deficit și de specialiști. De aceea venim cu propunerea Planului Național de Combatere a Cancerului, prin el putem forma specialiști, să creăm rețele, există bani europeni. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost un partener important în construcția Planului de Cancer, iar pachetul medical de prevenție e în concordanță cu acest plan.

Va trebui să bugetăm și noi vaccinuri și teste pentru screening iar din bani europeni putem construi rețelele și putem face informarea și educația pentru sănătate, care stau la baza întregului concept”, a încheiat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
7 martie, 2025
Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale
25 februarie, 2025
Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula
24 februarie, 2025
Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
15 ianuarie, 2025
Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”
2 decembrie, 2024
Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la ședințe ...

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie
Success message!
Warning message!
Error message!