• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Profesorul Achimaș: Suntem departe de o lege care să impună sancțiuni celor care nu merg la medic pentru servicii de prevenție
Publicat: 27 mai, 2022 16:01
Actualizat: 18 noiembrie, 2023 19:23

Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, crede că România e departe de o lege care să sancționeze persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile de prevenție. Deputatul a reacționat în urma unei declarații făcute de președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, potrivit căreia pachetele medicale de prevenție vor deveni obligatorii din 2023, iar cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sancționați.

„Înainte de a aplica sancțiuni, trebuie clarificat ce pachete medicale de prevenție putem oferi, unde putem acoperi în totalitate pachetul și să informăm foarte corect populația. Acum, cel puțin, suntem departe de o lege care să introducă astfel de sancțiuni.
Degeaba dăm vina pe oameni care nu știu despre ce este vorba. Fără o educație sanitară corectă făcută în școli, începută din primele clase, nu poți să pretinzi ca un tânăr sau ulterior un adult să se prezinte la medic.

Există situații în care pacienții nu pot fi sancționați. Să luăm profilaxia primară, vaccinarea. Dacă o pacientă este identificată cu cancer de col uterin și nu s-a vaccinat, îi dăm o amendă? Dar dacă statul nu a pus la dispoziție vaccinul cum s-a întâmplat în anii aceștia, ce ne facem? Responsabilitatea este una mai complexă și aparține tuturor celor implicați în sistem”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș.

Profesorul Achimaș, care este coordonatorul Planului Național de Combatere a Cancerului, spune că sistemul are și alte carențe.

„Știm că zona în care funcționează screeningul cel mai bine este zona de nord-vest dar chiar și aici lucrurile sunt departe de ideal și sunt zone total neacoperite.

Nu găsim vaccinuri, nu avem rețea pentru screeningul de col uterin, nu avem rețea nici pentru screeningul de cancer mamar, mai avem niște programe de screening pentru cancerul de colon care funcționează în regiunea sud, sud-vest. Așa, dacă le punem cap la cap, avem de toate. Problema e că nu avem de toate pentru toți.

Dacă stăm și evaluăm câte mamografe avem, ce rețea putem construi, s-ar putea să avem din nou niște probleme. În plus, e un deficit și de specialiști. De aceea venim cu propunerea Planului Național de Combatere a Cancerului, prin el putem forma specialiști, să creăm rețele, există bani europeni. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost un partener important în construcția Planului de Cancer, iar pachetul medical de prevenție e în concordanță cu acest plan.

Va trebui să bugetăm și noi vaccinuri și teste pentru screening iar din bani europeni putem construi rețelele și putem face informarea și educația pentru sănătate, care stau la baza întregului concept”, a încheiat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 octombrie, 2023
Procedura prin care îți recapeți mirosul după COVID 19, acum la Spitalul Regina Maria din Cluj
24 octombrie, 2023
Câte tipuri de aparate dentare există
19 octombrie, 2023
Există vreo legătură între vaccinul anti-Covid 19 și cazurile de infarct la tineri? Ce răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
16 octombrie, 2023
Stimulatorul cardiac și defibrilatorul cardiac în aritmiile cardiace
25 septembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu vrea ore de educație sanitară în școli: „Au loc pe lângă orele de religie”

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!