Publicat: 20 aprilie, 2022 11:54
Actualizat: 23 noiembrie, 2023 20:32

Căderea părului (alopecia) poate afecta doar scalpul sau întregul corp și poate fi temporară sau permanentă. Oricine își poate pierde părul de pe cap, dar fenomenul este mai frecvent la bărbați.

Solutii împotriva căderii părului
Căderea părului poate fi prevenită FOTO: pixabay.com

Calviția (caderea părului) afectează între 15 și 30% din populația masculină și un procent mai mic din populația feminină.

Haideți să aflăm când este cazul să ne îngrijorăm dacă ne cade părul, care sunt cauzele posibile și ce tratamente avem la îndemână.

Semne ale căderii părului

1. Rărirea treptată a părului în vârful capului, care afectează oamenii pe măsură ce îmbătrânesc;

2. Petele de chelie circulare sau neregulate;

La unii oameni căderea părului apare sub forma unor pete de chelie circulare sau neregulate pe scalp, barbă sau sprâncene. Astfel, pielea poate să prezinte mâncărime sau poate să fie dureroasă înainte ca părul să cadă;

3. Subțierea firului de păr;

4. Căderea părului de pe tot corpul poate să apară în cazul unor afecțiuni și tratamente medicale.

Cauze posibile ale căderii părului

Căderea părului nu ar trebui să provoace îngrijorare întotdeauna, dar ocazional poate fi un semn al unei afecțiuni medicale.

În mod normal, pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. O pierdere a unei cantități mai mari, apariția de zone fară păr (pete) sunt semne că trebuie să fie luate măsuri.

Cauzele pot fi:

1. Căderea ereditară a părului este cea mai frecventă cauză la nivel mondial și poate să apară atât la bărbați, cât și la femei. Termenul medical pentru căderea ereditară este alopecie androgenică;

2. Vârsta

Odată cu înaintarea în vârsta, majoritatea oamenilor pot  observa o cădere mai accentuată a părului, deoarece sunt afectate funcțiile foliculilor părului;

3. Tratamentul pentru cancer

În caz de chimioterapie sau tratament cu radiații la nivelul capului sau gâtului, căderea părului este des întâlnită. Părul începe să crească din nou în câteva luni de la terminarea chimioterapiei sau a tratamentelor cu radiații la nivelul capului sau gâtului;

4. Nașterea, anumite boli sau alți factori de stress

5. Deficitul în organismul nostru de biotină, fier, proteine sau zinc

6. Alte cauze sunt:

  • coafura strânsă;
  • dezechilibrul hormonal care apare în cazul unor afecțiuni cum ar fi sindromul ovarului polichistic sau în boli ale glandei tiroide (hipertiroidism sau hipotiroidism);
  • infecții ale scalpului cum ar fi infecția cu Tinea capitis (aceasta reprezintă infecția cu o ciupercă);
  • psoriazisul scalpului;
  • efectul secundar al unui medicament.

Tratamente recomandate

Oamenii aleg cel mai des suplimentarea cu vitamine și minerale precum și o dietă alimentară ca mijloace de prevenție sau de gestionare a bolilor dermatologice.

Micronutrienții, cum ar fi vitaminele și mineralele, joacă un rol important în dezvoltarea normală a foliculului de păr și în funcția celulelor imune. Deficiența unor astfel de micronutrienți poate reprezenta un factor de risc pentru apariția alopeciei.

1. Studiile au arătat rolul important al vitaminei D și al fierului, al căror nivel dacă este scăzut contribuie semnificativ la căderea părului, mai ales la femei.

Suplimentele care conțin biotină, vitamina A cu rol în menținerea structurii celulare, acidul folic cu rol în regenerare, acizi grași Omega 3 și Omega 6 care ajută corpul să lupte împotriva inflamației, vitaminele C și E cu rol antioxidant, toate influențează păstrarea grosimii, supleții și rezistenței firului de păr.

2. Plantele medicinale pot ajuta de asemenea în cazul căderii părului

Coada-calului cunoscută sub numele de Equisetum arvense este bogată în siliciu. Siliciul pătrunde în foliculul de păr și în matricea de păr unde celulele cresc și construiesc foliculul de păr, ceea ce face părul mai gros.

Trifoiul roșu (Trifolium pratense) blochează o enzimă numită 5-alfa reductază care transformă testosteronul în dihidrotestosteron și ajută la scăderea inflamației, ceea ce poate ajuta la creșterea părului. Deoarece căderea părului  este influențată de inflamație și hormoni, inclusiv de o formă de testosteron numită dihidrotestosteron, studiile au arătat eficiența trifoiului roșu în creșterea părului.

Urzica este bogată într-o substanță chimică vegetală numită beta-sitosterol, care influențează creșterea părului. Acest lucru este demonstrat prin diverse studii.

De asemenea, urzica este bogată în vitamine și minerale precum vitamina A și fier.

3. Keratina este tipul de proteină care alcătuiește părul, pielea și unghiile. Deoarece keratina este elementul structural al părului, se consideră că suplimentele, produsele și tratamentele cu keratină pot ajuta la întărirea părului, să-l facă să arate mai sănătos.

Din farmacie vă recomandăm urmatoarele:

Merz spezial Hair x 60drajeuri

Capsulele de păr Merz Spezial sunt suplimente nutritive care au fost special concepute pentru a sprijini creșterea părului gros și puternic. Conțin o combinație unică de vitamine, micronutrienți, L-cistina, extract de paprika și un extract de mei. Hrăneste părul cu vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a fi gros și puternic; sustine părul sănătos și contribuie la mentinerea pigmentării părului.

Zincul contribuie la menținerea părului normal; vitamina B2 contribuie la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ; cuprul contribuie la o pigmentare normală a părului;

ARKO Forcapil Fortifiant Keratine+ x60 capsule

Forcapil® Keratine + a fost special creat pentru părul sensibil (afectat de factorii externi, îndreptarea repetată, căldura uscatoarelor de păr, etc) pentru a oferi rezistență, vitalitate și volum părului. Este o formulă unică și inovativă, dezvoltată de catre oamenii de știință, combinând propietăți recunoscute în industria de înfrumusețare a părului, incluzând o keratină bio-asimilabilă dezvoltată în Franța, compusă din 17 aminoacizi liberi, foarte benefici pentru păr și unghii.

Reprezintă o formuă unică și inovativă pentru păr și unghii. Aceasta nouă formulă favorizează rezistența, vitalitatea și volumul părului.

ARKO Forcapil păr și unghii x 30comprimate

Acest produs vine cu o formulă inovatoare datorită complexului de aminoacizi (cistina – metionina – arginina), aminoacizii, prezeți în mod natural în corpul uman, sunt printre alți constituenți fundamentali ai keratinei. Vitamina B8 și zincul ajută la menținerea părului într-o stare sănătoasă, vitamina B9 contribuie la sinteza de aminoacizilor.

Forcapil® asociază plante acestor nutrienti esențiali: Rucola favorizează creșterea părului prin stimularea bulbului capilar. Coada-calului contribuie la menținerea sănătății părului. Cu formula sa completă, Forcapil® Hair Activ hrănește celulele părului cu substanțele nutritive esentiale specifice de care au nevoie.

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 mai, 2024
Terapia cu bioenergie și aplicațiile ei – invitat Deák Albert
25 iulie, 2023
Remedii naturiste în alergiile sezonului cald
21 iulie, 2023
Modalități naturale de a scăpa de constipație
29 mai, 2023
Hipertensiune: remedii naturiste
9 mai, 2023
Ce înseamnă depresie?

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a obținut avizul de oportunitate al Ministerului Sănătății pentru implementarea proiectului care ...

Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

În contextul unei nevoi tot mai evidente pentru servicii de sănătate mintală accesibile, în special ...

Centru Social de Psihoterapie inaugurat la Cluj – cine va beneficia de consultații gratuite

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic din Cluj contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
Success message!
Warning message!
Error message!