19 aprilie, 2022 12:58

Florile conţin în general cele mai importante minerale existente în plantă. Dacă florile sunt consumate în stare proaspătă organismul beneficiază de toată sănătatea ce derivă din aceste flori.

Plante cu flori comestibile
Ceai din flori

Dacă sunt uscate corespunzător, florile nu-şi pierd proprietăţile terapeutice. Iată câteva din plantele care au flori cu calităţi terapeutice deosebite:

ŞOFRANUL este un condiment scump şi un afrodisiac puternic. Șofranul poate fi găsit sub formă de flori uscate sau sub formă de pulbere. Bucătăriile de lux achiziţionează practic numai pistilul din florile de şofran care este foarte scump în principal datorită dificultăţii recoltării manuale a acestuia.

De ce sunt atât de valoroase aceste pistiluri? Acesta, după ce a fost uscat, constituie un excepţional condiment cu aromă picantă, dulce amăruie cu un parfum foarte plăcut, se utilizează în bucătărie în prepararea supelor, ciorbelor, sosurilor rafinate, budincilor fine, preparatelor din peşte. În acelaşi timp constituie un stimulent digestiv, dacă se pune la macerat 24 de ore în vin roşu este un afrodisiac foarte eficient cu efecte imediate.

SALCÂMUL înfloreşte la sfârşitul lunii mai. Florile se recoltează dimineaţa pe vreme însorită, se usucă la umbră. Florile conţin ulei eteric, care este folosit în parfumerie. Florile de salcâm sunt recomandate în tratarea următoarelor afecţiuni: boli digestive, boli pulmonare, afecţiuni ale sistemului nervos, probleme de memorie, probleme psihice, boli ale aparatului respirator, răceli, viroze, tuse convulsivă, astm bronşic.

Florile se consumă sub formă de ceai, infuzie, tinctură, suc. Opreşte rapid strănutul şi secreţiile nazale.

TEIUL are florile sunt de culoare galbenă, cu petalele mai lungi decât sepalele, sunt plăcut mirositoare şi foarte iubite de albine. Din flori de tei se obţine ceai, infuzie, tinctură.

Flavonoidele din flori reduc riscul afecţiunilor cardiace, tratează diareea, indigestia, constipaţia, intoxicaţia şi dischinezia biliară, anxietatea, febra. Substanţele volatile din flori ajută la refacerea ţesuturilor căilor respiratorii, fluidizează secreţiile bronşice şi calmează tusea.

MACUL ROŞU are florile de culoare roşie care sunt cunoscute şi sub numele de paparoane. Preparatele care se pot obţine din florile de mac roşu de câmp sunt: ceaiul şi infuzia.

Infuzia din flori de mac roşu este benefică în tratarea afecţiunilor pectorale, obezitate, bolilor respiratorii ca tuse, bronşite, răguşeală, stări gripale, laringite insomnii, aritmii, crampe abdominale.

SUNĂTOAREA are flori de culoare galben-portocalii, se usucă la umbră, se întrebuinţează sub formă de ceai, infuzie, tinctură. Infuzia de sunătoare înlesneşte digestia, deoarece activează secreţia biliară.

Are şi calităţi antidepresive şi calmante, elimină stările nervoase şi insomnia. Este recomandată în bolile cardiovasculare, hipertensiune arterială, boli de rinichi, boli de stomac şi de ficat.

SOCUL are flori de culoare albă, foarte parfumate cu efect sudorific, scad febra, utile în tratarea bronşitelor şi a virozelor respiratorii. Florile se recoltează în luna mai-iunie, se usucă la soare, în locuri bine aerisite.

Din flori de soc se obţine ceai, infuzie, tinctură, suc, vin. Florile sunt diuretice şi depurative, indicate în boli de rinichi şi ficat, reumatism, obezitate. Ceaiul de soc combate celulita. Este recomandat persoanelor supraponderale şi obeze deoarece stimulează metabolismul să ardă mai uşor depozitele de grăsime.

SULFINA este o plantă cu flori ce constituie un excepţional remediu în tratarea bolilor de inimă. Ceaiul de sulfină este calmant, diuretic, antiinflamator se foloseşte în tratarea bolilor de inimă, afecţiunilor respiratorii, boli de stomac, boli de ficat, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni renale, dureri reumatice.

Ceaiul este antispasmodic, emolient, expectorant, cicatrizant şi anestezic.

GĂLBENELELE se recoltează pe toată durata verii, se usucă la umbră, se utilizează sub formă de infuzie şi tinctură. Are efecte benefice asupra următoarelor afecţiuni: ulcer gastric şi duodenal, icter, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, boli de ficat, leucoree, degerături, cancer mamar, osteoporoze, reglarea ciclului menstrual.

AUTOR: Nicolae Racolța

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 mai, 2024
Terapia cu bioenergie și aplicațiile ei – invitat Deák Albert
25 iulie, 2023
Remedii naturiste în alergiile sezonului cald
21 iulie, 2023
Modalități naturale de a scăpa de constipație
29 mai, 2023
Hipertensiune: remedii naturiste
9 mai, 2023
Ce înseamnă depresie?

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de ...

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB

„Românul este ca un marocan care vorbește română”, crede dr. Mohammed Zejly, care a venit ...

Mohammed Zejly, un medic din Maroc la Cluj: „Românul este ca un marocan care vorbește română”

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 ...

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 de zile

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula
Success message!
Warning message!
Error message!