19 aprilie, 2022 12:58

Florile conţin în general cele mai importante minerale existente în plantă. Dacă florile sunt consumate în stare proaspătă organismul beneficiază de toată sănătatea ce derivă din aceste flori.

Plante cu flori comestibile
Ceai din flori

Dacă sunt uscate corespunzător, florile nu-şi pierd proprietăţile terapeutice. Iată câteva din plantele care au flori cu calităţi terapeutice deosebite:

ŞOFRANUL este un condiment scump şi un afrodisiac puternic. Șofranul poate fi găsit sub formă de flori uscate sau sub formă de pulbere. Bucătăriile de lux achiziţionează practic numai pistilul din florile de şofran care este foarte scump în principal datorită dificultăţii recoltării manuale a acestuia.

De ce sunt atât de valoroase aceste pistiluri? Acesta, după ce a fost uscat, constituie un excepţional condiment cu aromă picantă, dulce amăruie cu un parfum foarte plăcut, se utilizează în bucătărie în prepararea supelor, ciorbelor, sosurilor rafinate, budincilor fine, preparatelor din peşte. În acelaşi timp constituie un stimulent digestiv, dacă se pune la macerat 24 de ore în vin roşu este un afrodisiac foarte eficient cu efecte imediate.

SALCÂMUL înfloreşte la sfârşitul lunii mai. Florile se recoltează dimineaţa pe vreme însorită, se usucă la umbră. Florile conţin ulei eteric, care este folosit în parfumerie. Florile de salcâm sunt recomandate în tratarea următoarelor afecţiuni: boli digestive, boli pulmonare, afecţiuni ale sistemului nervos, probleme de memorie, probleme psihice, boli ale aparatului respirator, răceli, viroze, tuse convulsivă, astm bronşic.

Florile se consumă sub formă de ceai, infuzie, tinctură, suc. Opreşte rapid strănutul şi secreţiile nazale.

TEIUL are florile sunt de culoare galbenă, cu petalele mai lungi decât sepalele, sunt plăcut mirositoare şi foarte iubite de albine. Din flori de tei se obţine ceai, infuzie, tinctură.

Flavonoidele din flori reduc riscul afecţiunilor cardiace, tratează diareea, indigestia, constipaţia, intoxicaţia şi dischinezia biliară, anxietatea, febra. Substanţele volatile din flori ajută la refacerea ţesuturilor căilor respiratorii, fluidizează secreţiile bronşice şi calmează tusea.

MACUL ROŞU are florile de culoare roşie care sunt cunoscute şi sub numele de paparoane. Preparatele care se pot obţine din florile de mac roşu de câmp sunt: ceaiul şi infuzia.

Infuzia din flori de mac roşu este benefică în tratarea afecţiunilor pectorale, obezitate, bolilor respiratorii ca tuse, bronşite, răguşeală, stări gripale, laringite insomnii, aritmii, crampe abdominale.

SUNĂTOAREA are flori de culoare galben-portocalii, se usucă la umbră, se întrebuinţează sub formă de ceai, infuzie, tinctură. Infuzia de sunătoare înlesneşte digestia, deoarece activează secreţia biliară.

Are şi calităţi antidepresive şi calmante, elimină stările nervoase şi insomnia. Este recomandată în bolile cardiovasculare, hipertensiune arterială, boli de rinichi, boli de stomac şi de ficat.

SOCUL are flori de culoare albă, foarte parfumate cu efect sudorific, scad febra, utile în tratarea bronşitelor şi a virozelor respiratorii. Florile se recoltează în luna mai-iunie, se usucă la soare, în locuri bine aerisite.

Din flori de soc se obţine ceai, infuzie, tinctură, suc, vin. Florile sunt diuretice şi depurative, indicate în boli de rinichi şi ficat, reumatism, obezitate. Ceaiul de soc combate celulita. Este recomandat persoanelor supraponderale şi obeze deoarece stimulează metabolismul să ardă mai uşor depozitele de grăsime.

SULFINA este o plantă cu flori ce constituie un excepţional remediu în tratarea bolilor de inimă. Ceaiul de sulfină este calmant, diuretic, antiinflamator se foloseşte în tratarea bolilor de inimă, afecţiunilor respiratorii, boli de stomac, boli de ficat, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni renale, dureri reumatice.

Ceaiul este antispasmodic, emolient, expectorant, cicatrizant şi anestezic.

GĂLBENELELE se recoltează pe toată durata verii, se usucă la umbră, se utilizează sub formă de infuzie şi tinctură. Are efecte benefice asupra următoarelor afecţiuni: ulcer gastric şi duodenal, icter, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, boli de ficat, leucoree, degerături, cancer mamar, osteoporoze, reglarea ciclului menstrual.

AUTOR: Nicolae Racolța

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 mai, 2024
Terapia cu bioenergie și aplicațiile ei – invitat Deák Albert
25 iulie, 2023
Remedii naturiste în alergiile sezonului cald
21 iulie, 2023
Modalități naturale de a scăpa de constipație
29 mai, 2023
Hipertensiune: remedii naturiste
9 mai, 2023
Ce înseamnă depresie?

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

DR. Cosmina Șandor, medic specialist Dermato-venerologie și SEO Clinica Optimum, a explicat la emisiunea Medic ...

Autoexaminarea te ajută să descoperi cancerul de piele la timp – Regula ABCDE

Dr. Cosmina Șandor, medic specialist Dermato-venerologie și SEO Clinica Optimum, e explicat la emisiunea Medic ...

Cum aplici corect crema de soare pentru a evita cancerul de piele

Dr. Cosmina Șandor, medic specialist dermato-venerologie și SEO Clinica Optimum, a venit la Reporter Medical ...

Radiațiile solare și melanomul malign, cel mai agresiv cancer de piele

„Cum supraviețuim unei apocalipse zombi” este titlul prezentării făcute de profesorul de Sănătate Publică Răzvan ...

Cherecheș, UBB Med: Cum supraviețuim unei apocalipse zombi. „O nouă pandemie este inevitabilă”

Specialistul în comunicare Dumitru Borțun, prezent la conferința „Sănătatea Familiei și Natalitatea”, găzduită de UBBMed, ...

Dumitru Borțun la UBBMed despre criza demografică din România și modelul „tigrilor” Asiei

Institutul Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a împlinit 95 de ani de existență. Aproape ...

Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) a participat la Sports Festival și a subliniat ...

Institutul Oncologic Cluj a participat la Sports Festival și a subliniat importanța sportului în prevenția cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!